Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Britský prírodovedec Attenborough žiada kroky proti klimatickej zmene

Na snímke David Attenborough hovorí na otváracom zasadnutí summitu OSN o klíme COP26 v pondelok 1. novembra 2021 v Glasgowe v Škótsku. Foto: TASR/AP

Attenborough takisto kritizoval bohaté krajiny a upozornil na problém spoločenskej nerovnosti.

Londýn 2. novembra (TASR) - Britský prírodovedec David Attenborough vyzval delegátov klimatického summitu OSN, aby "z tragédie urobili triumf" a podnikli kroky proti klimatickej zmene. Informovala o tom na svojej webovej stránke stanica BBC.

Deväťdesiatpäťročný prírodovedec vo svojom príhovore v pondelok upozornil, že ľudstvo čelí problémom z dôvodu zvyšujúceho sa množstva uhlíka v atmosfére. Zamýšľanie sa nad osudom budúcich generácií musí byť podľa jeho slov pre delegátov podnetom na na zmenu.

Spaľovanie fosílnych palív, ničenie prírody a prístup k priemyslu, stavebníctvu a vzdelávaniu spôsobujú, že uhlík je do atmosféry uvoľňovaný rýchlosťou a v množstve, aké nemajú obdobu.

Attenborough takisto kritizoval bohaté krajiny a upozornil na problém spoločenskej nerovnosti. Zároveň pripomenul, že "tí, ktorí k vzniku tohto problému prispeli najmenej, sú ním najviac zasiahnutí".
Na snímke David Attenborough hovorí na otváracom zasadnutí summitu OSN o klíme COP26 v pondelok 1. novembra 2021 v Glasgowe v Škótsku.
Foto: TASR/AP

Jednotlivé krajiny pracujúce samostatne podľa prírodovedca dokážu planéte škodiť. "Spoluprácou sme však určite dostatočne mocní na to, aby sme ju zachránili," povedal.

Klimatická konferencia OSN v Glasgowe, známa aj pod skratkou COP26, sa považuje za najvýznamnejšie globálne klimatické fórum od prijatia Parížskej klimatickej dohody v roku 2015.

Očakáva sa, že účastníci konferencie sa dohodnú na pravidlách, ktoré obmedzia nárast globálnej teploty a spomalia klimatickú zmenu, pripomína BBC.