Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Britský regulátor zvažuje pokutu pre RT pre informovanie o Ukrajine

Ilustračná snímka Foto: TASR Pavol Ďurčo

Stanica RT v Británii už nevysiela, keďže jej Ofcom 18. marca odobral licenciu s odôvodnením, že vysielanie televízie v krajine nie je "vhodné".

Londýn 18. júla (TASR) - Britský mediálny regulátor Ofcom v pondelok oznámil, že ruská štátna spravodajská televízna stanica RT za štyri dni od začiatku ruskej ofenzívy na Ukrajine porušila pravidlá týkajúce sa nestrannosti až 29-krát. TASR správu prevzala z agentúry AFP.

Ofcom po sťažnostiach divákov a na základe vlastného monitoringu spustil 29 vyšetrovaní celkovo 15 spravodajských programov v termínoch 27. februára, 1. a 2. marca, a tiež dokumentu s názvom "Donbas včera, dnes a zajtra", ktorý bol odvysielaný 1. a 2. marca.

"V každom z týchto prípadov sme zistili, že spravodajstvo RT si nedokázalo zachovať patričnú nestrannosť, čo sa týka konfliktu v oblasti Donbasu na Ukrajine," uviedol Ofcom. Regulátor dodal, že tieto porušenia nezaujatosti spravodajskej stanice považuje za "vážne a opakované", a preto v tejto veci zvažuje uloženie sankcií.

Stanica RT v Británii už nevysiela, keďže jej Ofcom 18. marca odobral licenciu s odôvodnením, že vysielanie televízie v krajine nie je "vhodné". Britská vláda potom 31. marca ohlásila sankcie voči stanici TV-Novosti, ktorá RT vlastní, ako aj voči ďalším "propagandistom" pre obvinenia zo šírenia "lží" o invázii na Ukrajinu.

Ofcom predtým uložil televízii RT pokutu 200.000 libier (235.900 eur) za "závažné zlyhania", čo sa týka informovania o pokuse o vraždu Sergeja Skripaľa a jeho dcéry v anglickom meste Salisbury z roku 2018, ktorá bola spáchaná nervovoparalytickou látkou novičok. Britská vláda viní z tohto činu Rusko.