Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 23. máj 2024Meniny má Želmíra
< sekcia Zahraničie

Britský rezort obrany: Kyjev zostáva hlavným vojenským cieľom Ruska

Barikády čiastočne blokujú hlavnú cestu pred prázdnym Námestím nezávislosti (Majdan) v Kyjeve, foto z archívu. Foto: TASR/AP

Podľa vojenských analytikov severne od Kyjeva naďalej pokračujú ťažké boje.

Kyjev/Londýn 21. marca (TASR) - Britské ministerstvo obrany v najnovšej hodnotiacej správe o situácii na Ukrajine zostavenej na základe informácií tajných služieb uviedlo, že hlavným vojenským cieľom Ruska naďalej zostáva dobytie hlavného mesta Kyjev. Informoval o tom v pondelok denník The Guardian.

"Napriek pokračujúcemu nedostatočnému pokroku zostáva Kyjev hlavným vojenským cieľom Ruska a je pravdepodobné, že v najbližších týždňoch bude prioritou (Moskvy) pokus o obkľúčenie mesta," uviedol britský silový rezort na sociálnej sieti Twitter.

Podľa vojenských analytikov severne od Kyjeva naďalej pokračujú ťažké boje. Ruské sily postupujúce na mesto zo severovýchodu sa však zastavili.

"Sily postupujúce zo smeru Hostomeľ na severozápad boli odrazené prudkým ukrajinským odporom. Väčšina ruských síl zostáva viac ako 25 kilometrov od centra mesta," spresnilo britské ministerstvo obrany.