Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Zahraničie

Britský rezort obrany: Rusi na severe Ukrajiny reorganizujú jednotky

Na snímke ukrajinské jednotky prehľadávajú miesto po ruskom nálete v Kyjeve, foto z archívu. Foto: TASR/AP

Ruské jednotky sa zároveň podľa Londýna pokúšajú obkľúčiť ukrajinské sily na východe krajiny a postupujú smerom od Charkova a Mariupola.

Londýn/Kyjev 23. marca (TASR) - Ruské jednotky na severe Ukrajiny sa zrejme snažia reorganizovať pred obnovením rozsiahlych útočných operácií, uviedlo britské ministerstvo obrany v najnovšej hodnotiacej správe o situácii na Ukrajine zostavenej na základe informácií tajných služieb. Informoval o tom v stredu denník The Guardian.

"Bojisko na severe Ukrajiny zostáva do značnej miery statické, pričom ruské sily pravdepodobne prechádzajú obdobím reorganizácie," uviedol britský silový rezort na sociálnej sieti Twitter.

Ruské jednotky sa zároveň podľa Londýna pokúšajú obkľúčiť ukrajinské sily na východe krajiny a postupujú smerom od Charkova a Mariupola.

"Ruské sily sa stále pokúšajú obísť mesto Mykolajiv, zatiaľ čo chcú postupovať na západ smerom k Odese," doplnilo britské ministerstvo obrany.

Agentúra AP informovala, že pri Odese pláva zhruba sedem ruských vojnových lodí. Rusi majú v Čiernom mori celkovo 21 plavidiel vrátane výsadkových lodí.