Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Zahraničie

Britský spisovateľ John le Carré pred smrťou prijal írske občianstvo

Na archívnej snímke z 13. septembra 2011 britský spisovateľ David Cornwell, známy pod pseudonymom John le Carré. Foto: TASR/AP

Odkedy britskí voliči v roku 2016 v referende rozhodli o vystúpení Británie z EÚ, írske úrady registrujú nárast žiadostí o udelenie občianstva.

Dublin 1. apríla (TASR) - Britský spisovateľ John le Carré sa krátko pred svojou smrťou stal občanom Írska. V rozhovore pre BBC to potvrdil jeho syn Nick. Agentúra AFP napísala, že Le Carré bol "poháňaný svojou nevraživosťou voči rozhodnutiu Británie vystúpiť z Európskej únie".

"V čase, keď zomrel, bol írskym občanom," povedal pre BBC spisovateľov syn Nick Cornwell. "Jedna z jeho posledných fotografií, ktoré mám, ho zachytáva, ako sedí zahalený do írskej vlajky a usmieva sa od ucha k uchu".

Cornwell tiež uviedol, že jeho otec, ktorý zomrel vlani 12. decembra vo veku 89 rokov, navštívil rodné mesto svojej starej matky - Cork v Írsku - a zažil tam "emocionálny posun".

Írsko, členský štát EÚ, umožňuje jednotlivcom s rodičmi alebo starými rodičmi írskeho pôvodu, aby sa prihlásili k írskemu občianstvu. Odkedy britskí voliči v roku 2016 v referende rozhodli o vystúpení Británie z EÚ, írske úrady registrujú nárast žiadostí o udelenie občianstva z tohto dôvodu.
Na archívnej snímke zo 16. septembra 2010 britský spisovateľ David Cornwell, známy pod pseudonymom John le Carré.
Foto: TASR/AP

John le Carré, vlastným menom David Cornwell, bol bývalým príslušníkom britských tajných služieb, ktorý počas svojej 60 rokov trvajúcej spisovateľskej kariéry napísal 25 románov a jednu monografiu. Po celom svete sa predalo 60 miliónov výtlačkov jeho kníh.

Ako uznávaný eurofil bol otvoreným kritikom brexitu. Počas kampane pred parlamentnými voľbami v Británii v roku 2019 v rozhovore pre AFP povedal, že Briti by sa mali "zapojiť do odboja" proti premiérovi Borisovi Johnsonovi.