Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 1. máj 2024
< sekcia Zahraničie

Britský umelec vytvoril sochu zobrazujúcu vakcínu od firmy AstraZeneca

Na archívnej snímke fľaštička s vakcínou proti koronavírusu, ktorú vyvinuli vedci z Oxfordskej univerzity v spolupráci s farmaceutickou spoločnosťou AstraZeneca. Foto: TASR/AP

Model vakcíny s priemerom približne 34 centimetrov je miliónkrát väčší než sú skutočné nanočastice vakcíny. Umelec z Bristolu toto dielo tvoril spoločne so svojím tímom jeden mesiac.

Londýn 6. februára (TASR) - Britský umelec Luke Jerram vytvoril sklenenú sochu zobrazujúcu očkovaciu látku proti novému koronavírusu, ktorú vyvinula spoločnosť AstraZeneca spolu s Oxfordskou univerzitou. Informovala o tom v sobotu agentúra DPA.

Model vakcíny s priemerom približne 34 centimetrov je miliónkrát väčší než sú skutočné nanočastice vakcíny. Umelec z Bristolu toto dielo tvoril spoločne so svojím tímom jeden mesiac, ako povedal v rozhovore pre agentúru PA.

Vlani v marci už zhotovil i napodobeninu koronavírusu. Vtedy však ešte nevedel, že neskôr na jeseň sa ním aj sám nakazí. "Je to hrozná choroba - aj po dvoch mesiacoch stále nemám čuch, hučí mi v ušiach a často som unavený," priblížil.

Počas uzdravovania sa z choroby sa Luke Jerram rozhodol, že svoje ďalšie dielo venuje ceste von z globálnej zdravotnej krízy - a teda spodobní očkovaciu látku. Išlo o súčasť mikrobiologickej série sklenených sôch vírusov a súčasne o jednu z jeho najnáročnejších prác, uviedol s tým, že použil rovnaké materiály a postupy, aké sa využívajú napríklad i v lekárskych skúmavkách. Chcel takto vyjadriť poctu vedcom a lekárom, ktorí spoločne bojujú proti vírusu.

Päť exemplárov diela venuje výtvarník organizácii Lekári bez hraníc (MSF), ktorá sa angažuje v boji proti pandémii COVID-19 na celom svete.