Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Zahraničie

Brnabičová očakáva v Bruseli konštruktívne rozhovory o Kosove

Na snímke srbská premiérka Ana Brnabičová. Foto: TASR

Podľa Brnabičovej je udržanie mieru v regióne jednou z priorít jej vlády.

Belehrad 5. augusta (TASR) - Srbská premiérka Ana Brnabičová v piatok na stretnutí s americkým veľvyslancom Christopherom Hillom uviedla, že 18. augusta v Bruseli očakáva konštruktívne rozhovory o budúcnosti Kosova. TASR informuje na základe správy agentúry Tanjug.

Srbský prezident Aleksander Vučič, kosovský premiér Albin Kurti a osobitný vyslanec EÚ pre dialóg medzi Belehradom a Prištinou Miroslav Lajčák budú v Bruseli hľadať spoločné riešenie otvorených problémov. Brnabičová je presvedčená, že stretnutie bude "konštruktívne, najmä vzhľadom na súčasnú situáciu a jednostranné kroky Prištiny", uviedol vo vyhlásení tlačový úrad srbskej vlády.

Podľa Brnabičovej je udržanie mieru v regióne jednou z priorít jej vlády. Srbsko podľa nej podporuje regionálnu spoluprácu aj prostredníctvom iniciatívy Otvorený Balkán, ktorá sa ukázala ako efektívny rámec na riešenie problémov. Po stretnutí s americkým veľvyslancom obe strany uviedli, že existuje veľký potenciál pre spoluprácu v energetickom sektore, najmä pri projektoch zameraných na obnoviteľné zdroje energie.