Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Brniansky súd udelil pokutu za vydanie knihy popierajúcej holokaust

Ilustračná snímka Foto: TASR/AP

Znalecký posudok vypracovaný pre súd uvádza, že v knihe sú reálne fakty podávané nekorektne a relevantné údaje sú zľahčované, zamlčiavané alebo prekrucované.

Brno 14. júna (TASR) - Krajský súd v Brne potvrdil pokutu 15.000 korún (zhruba 600 eur) konateľke vydavateľstva Hedvige Fiksovej za vydanie knihy Mýtus šiestich miliónov popierajúcej holokaust. Fiksová tvrdí, že s názormi autora sa nestotožňuje a od záverov knihy sa dištancovala. Na rozhodnutie súdu to však nemalo vplyv. TASR informáciu prevzala zo spravodajského servera Novinky.cz.

Odvolací súd jej konanie označil za popieranie, spochybňovanie, schvaľovanie a ospravedlňovanie genocídy. Okrem pokuty pre konateľku potvrdil peňažný trest aj pre vydavateľstvo Bodyart Press 45.000 korún (približne 1800 eur).

Kniha obsahuje tvrdenia, že genocída Židov sa nedá dokázať, pretože sa nestala. Znalecký posudok vypracovaný pre súd uvádza, že v knihe sú reálne fakty podávané nekorektne a relevantné údaje sú zľahčované, zamlčiavané alebo prekrucované.

Obvinená konateľka tvrdí, že originál knihy nečítala, ale jej obsah poznala. Bráni sa, že vytvorila vysvetľujúci text, že s názormi autora sa nestotožňuje. "Cítim sa nevinná. Nikdy som nič nepopierala," povedala Fiksová pred odvolacím senátom.

"Pred vami sedí obžalovaná, vychovávateľka z materskej školy, ktorá vydáva knihy rôzneho žánru. Túto konkrétnu publikáciu vydala iba pre finančný prospech," tvrdil Fiksovej advokát.

Predsedníčka odvolacieho súdu Markéta Jirsová považuje tresty za mierne a výchovné. "Sloboda slova nie je bezbrehá. Ak sa obžalovaná obhajuje tým, že len zaistila preklad, ale názory v ňom neschvaľuje, tak proti tomu sa odvolací súd ohradzuje," povedala Jirsová.

Knihu amerického historika Davida L. Hoggana Mýtus šiestich miliónov vydalo vydavateľstvo Bodyart Press v roku 2016 v náklade 600 – 800 kusov. Podľa konateľky sa takmer všetky predali. Fiksovú a jej vydavateľstvo potrestal v januári Okresný súd v Žďári nad Sázavou. Obe strany sa proti rozhodnutiu odvolali.