Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Greenpeace pred summitom umiestnil transparent na budovu EÚ

Klimatickí aktivisti stoja na lešení a rozprestierajú transparent pred budovou Europa pred summitom EÚ v Bruseli 12. decembra 2019. FOTO TASR/AP Foto: TASR

Aktivistom sa podarilo transparent, ktorého pozadie tvoria ohnivé plamene, pripevniť na budovu Europa pomocou vysúvacieho rebríka na starom požiarnickom aute.

Brusel 12. decembra (TASR) - Viac ako 50 aktivistov environmentálneho hnutia Greenpeace sa vo štvrtok zhromaždilo pred sídlom Európskej rady v Bruseli, na ktoré pred začiatkom dvojdňového summitu lídrov EÚ pripevnili obrovský transparent s nápisom "Stav klimatickej núdze". Boj proti klimatickej zmene a globálnemu otepľovaniu je jednou z hlavných tém summitu, informovala agentúra AP.

Aktivistom sa podarilo transparent, ktorého pozadie tvoria ohnivé plamene, pripevniť na budovu Europa pomocou vysúvacieho rebríka na starom požiarnickom aute, uviedol hovorca Greenpeace Mark Breddy.

Aktivisti zároveň na Twitteri apelovali na európskych lídrov, aby "konali teraz". Svoje vyjadrenia doplnili hashtagom #HouseOnFire (dom v plameňoch).

Podľa spravodajcu AP bolo počas protestu zadržaných približne 20 aktivistov. V zrekonštruovanej budove Europa prebiehajú summity aj rady ministrov EÚ.

Európski lídri sa majú počas nadchádzajúceho summitu venovať aj rozhovorom o dosiahnutí klimatickej dohody obsahujúcej záväzok dosiahnuť stav uhlíkovej neutrality do roku 2050. Šéfka Európskej komisie Ursula von der Leyenová predstavila v stredu podrobnosti Európskeho ekologického dohovoru. Informovala aj o plánovanom príspevku 100 miliárd eur, ktorý má pomôcť krajinám EÚ závislým od fosílnych palív prejsť na iné druhy energie, ktoré produkujú menej emisií skleníkových plynov.

Ďalšími témami summitu, ktorý potrvá do piatku, sú dlhodobý rozpočet EÚ na roky 2021 - 2027, eurozóna a situácia okolo brexitu s prihliadnutím na výsledky predčasných parlamentných volieb v Spojenom kráľovstve, ktoré sa konajú 12. decembra.