Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

Brusel odsúdil antisemitské útoky v EÚ

Podpredseda Európskej komisie Margaritis Schinas. Foto: TASR/AP

Po vypuknutí nového násilia medzi Izraelom a palestínskymi militantmi sa na niektorých protestoch v Európe objavili antisemitské heslá a výtržnosti.

Brusel 14. mája (TASR) - Podpredseda Európskej komisie Margaritis Schinas v piatok odsúdil vlnu antisemitských útokov na európske židovské komunity a budovy. Informovala o tom tlačová agentúra AFP.

Vysokopostavený predstaviteľ EÚ Schinas, poverený propagovaním európskeho štýlu života, vyzval členské štáty Únie, aby v tomto probléme konali.

Po vypuknutí nového násilia medzi Izraelom a palestínskymi militantmi sa na niektorých protestoch v Európe objavili antisemitské heslá a výtržnosti.

"Som hlboko znepokojený najnovšími útokmi proti židovským komunitám a objektom v EÚ," napísal Schinas na Twitteri.

"Sú to jasné prejavy antisemitizmu, ktoré treba hlasno odsúdiť. Stojíme pri našich židovských komunitách a vyzývame členské štáty, aby si strážili bezpečie," dodal.

Schinas oslovený agentúrou AFP potom povedal, že reagoval na správy o nepriateľských akciách namierených proti židovským komunitám v Nemecku, Rakúsku, Španielsku a Spojenom kráľovstve.

Aj hovorca nemeckej kancelárky Angely Merkelovej už skôr varoval, že Nemecko nebude tolerovať antisemitské demonštrácie - vyjadril sa tak po tom, čo protestujúci pálili izraelské vlajky.

Francúzsko medzitým zakázalo propalestínsky protestný pochod, ktorý sa mal konať v sobotu.

Šéf parížskej polície Didier Lallement vyhlásil, že sa obával, že na proteste vypukne chaos a "akcie proti synagógam a izraelským záujmom".