Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Brusel otvoril konzultácie o revízii farmaceutických predpisov EÚ

Ilustračná snímka Foto: TASR/Pavel Neubauer

Eurokomisárka pre zdravie a bezpečnosť potravín Stella Kyriakidisová spresnila, že reforma sa má uskutočniť do konca budúceho roka.

Brusel 28. septembra (TASR) - Európska komisia (EK) v utorok otvorila verejnú konzultáciu o revízii farmaceutických právnych predpisov EÚ. Eurokomisárka pre zdravie a bezpečnosť potravín Stella Kyriakidisová spresnila, že reforma sa má uskutočniť do konca budúceho roka.

"Regulačný rámec pre lieky je kľúčovým prvkom silnej európskej zdravotnej únie... Vyzývam občanov a všetky zainteresované strany, aby nám pomohli formovať pravidlá EÚ pre budúcnosť s cieľom reagovať na potreby pacientov a udržať si inovatívne a celosvetovo konkurencieschopné odvetvie," uviedla komisárka v správe pre médiá.

Konzultácie, ktoré budú trvať do 21. decembra, zhromaždia názory širokej verejnosti aj všetkých zainteresovaných strán.

Od prijatia novej farmaceutickej stratégie v novembri 2020 EK pracuje na príslušných opatreniach v úzkej spolupráci s orgánmi členských štátov, Európskou agentúrou pre lieky (EMA) a orgánmi zainteresovaných strán. Kľúčovým opatrením je práve revízia všeobecných farmaceutických právnych predpisov, ktorá je naplánovaná na koniec roka 2022.

Ďalšie opatrenia stratégie sa zameriavajú na hodnotenie zdravotníckej technológie, európsky priestor pre údaje týkajúce sa zdravia, právne predpisy o zriedkavých chorobách a liekoch pre deti a na posilnenie kontinuity a bezpečnosti dodávok liekov v EÚ.

Posledné komplexné preskúmanie všeobecných farmaceutických právnych predpisov bolo predložené pred takmer 20 rokmi. Spoločnosť aj veda odvtedy prešli výraznými zmenami a objavili sa nové výzvy, ako sú antimikrobiálna rezistencia, environmentálne problémy a nedostatok liekov.