Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Brusel: Tisíce ľudí žiadali efektívnejší boj proti klimatickým zmenám

Na snímke protestujúci držia transparenty počas klimatického pochodu v Bruseli 10. októbra 2021. Foto: TASR/AP

Na protestnej akcii sa podieľalo zhruba 80 organizácií a išlo o najväčšie podujatie tohto druhu v metropole členského štátu Európskej únie od začiatku krízy pandémie koronavírusu.

Brusel 10. októbra (TASR) - Tisíce ľudí pochodovali v nedeľu ulicami belgickej metropoly Brusel, aby svetových lídrov vyzvali na odvážnejšie opatrenia v boji proti klimatickej zmene na nadchádzajúcom klimatickom summite OSN v škótskom Glasgowe. Informuje o tom agentúra AP.

Na protestnej akcii sa podieľalo zhruba 80 organizácií a išlo o najväčšie podujatie tohto druhu v metropole členského štátu Európskej únie od začiatku krízy pandémie koronavírusu, ktorá zastavila pravidelné týždenné pochody klimatického hnutia.

Cyklisti, rodiny s deťmi i demonštranti v pokročilom veku zaplnili ulice Bruselu a skandovali heslá, ktorými sa dožadovali klimatickej spravodlivosti. Mávali pritom transparentmi v anglickom, francúzskom a holandskom jazyku, píše AP.

Ekológovia sa obávajú, že výsledkom 26. klimatického summitu OSN (COP26) v Glasgowe, ktorý sa začína 31. októbra, bude politika, ktorá nepostačí na zníženie emisií a spomalenie globálneho otepľovania. Summit potrvá do 12. novembra. Na podujatie majú pricestovať desiatky predstaviteľov krajín z celého sveta.

V dave demonštrantov sa miešali ľudia bez rúška a ľudia, ktorí mali na tvári rúško, konštatuje AP. Belgicko, ktoré má jednu z najvyšších mier zaočkovanosti na svete, začína s uvoľňovaním protipandemických opatrení a opätovne povoľuje zhromaždenia takéhoto rozsahu.

Polícia odhadla počet účastníkov nedeľňajšieho pochodu na najmenej 25.000, pokým organizátori uviedli, že sa podujatie prišlo 70.000 ľudí, píše agentúra AFP.