Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 22. máj 2024Meniny má Júlia a Juliána
< sekcia Zahraničie

Začal sa mimoriadny summit NATO; Olaf Scholz zmeškal otvorenie

Na snímke hore tretia sprava slovenská prezidentka Zuzana Čaputová pózuje spolu s vedúcimi predstaviteľmi členských štátov Severoatlantickej aliancie pre spoločnú fotografiu pred summitom NATO, na ktorom sa bude diskutovať o ruskej invázii na Ukrajinu v sídle NATO v Bruseli 24. marca 2022. Foto: TASR/AP

Summit, ktorý sa začal vo štvrtok, je označovaný za "jeden z najdôležitejších v dejinách Aliancie", píše na svojej webovej stránke stanica BBC.

Brusel 24. marca (TASR) - Nemecký spolkový kancelár Olaf Scholz vo štvrtok nestihol začiatok mimoriadneho summitu NATO, ktorý sa začal predpoludním v Bruseli. TASR správu prevzala z agentúry DPA.

Scholza na oficiálnom fotormíne zastúpil nemecký veľvyslanec pri NATO Rüdiger König. Dôvod kancelárovho meškania podľa DPA nie je známy. Scholz na zasadnutie, ktoré sa zameriava na konflikt na Ukrajine, prišiel počas otváracieho príhovoru generálneho tajomníka NATO Jensa Stoltenberga.

Summit, ktorý sa začal vo štvrtok, je označovaný za "jeden z najdôležitejších v dejinách Aliancie", píše na svojej webovej stránke stanica BBC a pripomína, že vojna na Ukrajine už trvá dlhšie než jeden mesiac.

Stoltenberg ešte pred začiatkom summitu povedal, že lídri členských krajín NATO budú hovoriť o zresetovaní bezpečnostnej a obrannej stratégie Aliancie z dlhodobého hľadiska. "Prvým krokom k tomuto cieľu je vytvorenie štyroch nových bojových skupín vo východnej časti Aliancie – konkrétne v Bulharsku, Rumunsku, Maďarsku a na Slovensku," povedal.

Takisto pripomenul, že Aliancia poskytuje podporu Kyjevu už niekoľko rokov a v ostatnom čase vojenskú, finančnú a humanitárnu pomoc ešte zvýšila, aby "pomohla Ukrajine udržať si jej fundamentálne právo na sebaobranu".

Na summite sa priamo zúčastňuje aj americký prezident Joe Biden. Účasť Bidena na summite je podľa Stoltenberga potvrdením toho, že Spojené štáty a Európa stoja počas aktuálnej krízy bok po boku.