Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

Bruselom sa šíria fámy o chystaných útokoch v metre

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk - Elena Halačová

Za fámami o útokoch je zrejme výhražný e-mail napísaný v ruštine. Bol zachytený v noci z utorka na stredu a okamžite na to boli zalarmované bezpečnostné zložky.

Brusel 8. marca (TASR) - Obyvatelia Bruselu a zamestnanci inštitúcií EÚ boli v stredu doobeda varovaní, aby sa vyhli cestovaniu metrom. Dôvodom sú správy na sociálnych sieťach o hrozbe útokov v bruselskom metre. Polícia však podľa tlačovej agentúry Belga túto hrozbu považuje za "nepravdepodobnú", informuje spravodajca TASR.

Policajné zdroje pre Belga uviedli, že hrozba pochádza od ruského občana nespokojného s politikou EÚ voči vojne na Ukrajine.

Veľvyslanectvo Spojených štátov v Bruseli amerických občanov vyzvalo, aby sa radšej vyhli veľkým davom ľudí, aby boli ostražití a sledovali spravodajstvo lokálnych médií.

Za fámami o útokoch je zrejme výhražný e-mail napísaný v ruštine. Bol zachytený v noci z utorka na stredu a okamžite na to boli zalarmované bezpečnostné zložky.

Po analýze inštitúcií, ktoré sa zaoberajú teroristickými hrozbami, bola možnosť útokov označená za nepravdepodobnú. Preventívne sa však posilnila ostražitosť bezpečnostných služieb. Celková úroveň ohrozenia zostala nezmenená - na úrovni 2 na štvorbodovej stupnici.

Podľa televíznej stanice RTBF federálna polícia v bruselskom metre a nezistila nič podozrivé; jeho linky preto premávajú v bežnom režime.

"Vyšetrovanie prebieha a momentálne nemôžeme poskytnúť viac podrobností," vysvetlil hovorca prokuratúry Willemien Baert pre Belga.

Belgičania si 22. marca pripomenú siedme výročie teroristických útokov v Bruseli v roku 2016 na letisku Zaventem a na stanici metra Maalbeek. Zahynulo 34 ľudí a ďalších 340 bolo zranených.





(spravodajca TASR Jaromír Novak)