Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Bubeník z protestov v Bielorusku dostal šesť rokov väzenia

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

V posledných mesiacoch majú protestné akcie už len epizodický a lokálny charakter.

Minsk 13. mája (TASR) - Na šesť rokov väzenia v nápravnom zariadení s prísnym režimom odsúdil súd v Bielorusku amatérskeho bubeníka Aľaxeja Sančuka, ktorý hral do pochodu na protivládnych protestoch. Informoval o tom vo štvrtok spravodajský portál TUT.by.

Bieloruskí ľudskoprávni aktivisti považujú Sančuka za politického väzňa. Tento 30-ročný obyvateľ Minska bol súdom uznaný za vinného z účasti na masových nepokojoch a ich príprave. Podľa prokuratúry sa Sančuk v rámci masových zhromaždení v Minsku "dopustil činov, ktoré hrubo porušujú verejný poriadok: zablokoval cesty, odmietal sa podriadiť pokynom policajtov, vykrikoval heslá, rytmicky tlieskal a mával bielo-červeno-bielou vlajkou", ktorá je symbolom bieloruskej opozície.

Sančuka zadržali vlani v novembri počas skúšky jeho hudobnej skupiny s názvom Rozíďte sa, ktorá pravidelne vystupovala na protivládnych protestoch a pochodoch v Minsku. Spolu s ním boli zadržaní aj jej ďalší členovia.

Kým ostatných hudobníkov po niekoľkých dňoch z väzby prepustili, proti Sančukovi sa začalo trestné konanie. Bubeník svoju vinu počas výsluchov ani na súde nepriznal, súhlasil len s tým, že sa zúčastňoval na protestných zhromaždeniach a pochodoch.

Súčasne upozornil, že vyšetrovatelia predložili súdu ako dôkaz jeho viny predmety, ktoré našli v garáži inej osoby. Šlo o pyrotechniku, petardy a množstvo ďalších predmetov. Na základe toho vyšetrovatelia dospel k záveru, že Sančuk bol zapojený aj do "výcviku alebo inej prípravy osôb na účasť na nepokojoch", z čoho bolo tiež obvinený.

Sančuka navyše obvinili, že pomáhal iným osobám platiť pokuty, ktoré im úrady vyrubili za účasť na protivládnych protestoch.

V Bielorusku sa vlani v auguste konali sporné voľby hlavy štátu, ktoré podľa oficiálnych výsledkov opäť vyhral Alexandr Lukašenko. Opozícia ani západné krajiny však nepovažujú jeho znovuzvolenie za legitímne a hlasovanie označujú za zmanipulované.

Po voľbách vypukli masové protesty, ktoré si vyžiadali niekoľko obetí na životoch a stovky zranených. Zadržaných bolo viac ako 30.000 ľudí.

Demonštrácie však postupne zoslabli v dôsledku tvrdých policajných zásahov a masového zatýkania, ako aj v súvislosti s nepriaznivým zimným počasím. V posledných mesiacoch majú protestné akcie už len epizodický a lokálny charakter.