Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Zahraničie

Gulyás reaguje na výzvu Sassoliho, aby EP pripravil žalobu na EK

Gergely Gulyás, archívna snímka Foto: TASR/Martin Baumann

Európsky parlament žaloval Európsku komisiu za meškanie pri uplatňovaní mechanizmu právneho štátu.

Budapešť 21. októbra (TASR) – Je nešťastným riešením, aby Európsky parlament žaloval Európsku komisiu za to, že mešká v uplatňovaní mechanizmu právneho štátu, povedal vo štvrtok v Budapešti na tlačovej konferencii šéf úradu maďarskej vlády Gergely Gulyás.

Podľa internetovej stránky komerčnej televízie ATV predstaviteľ maďarskej vlády tak reagoval na skutočnosť, že predseda EP David Sassoli vyzval v stredu právnu službu europarlamentu, aby pripravila žalobu na Európsku komisiu. Dôvodom tohto kroku je podľa EP skutočnosť, že práve zavinením Európskej komisie nebol až do dnešného dňa uplatnený mechanizmus právneho štátu, ktorý vstúpil do platnosti už 1. januára.

„Netreba sa však zľaknúť, pretože tento spor nemá žiadny právny základ," zdôraznil Gulyás.

Spravodajský server telex.hu v stredu uviedol, že viacerí európski poslanci sú toho názoru, že eurokomisia má už dávnejšie k dispozícií dostatočný právny rámec na to, aby uvedený mechanizmus aktivovala voči Maďarsku a Poľsku.

„Chceli by sme dosiahnuť, aby mechanizmus právneho štátu postihoval lídrov krajín, a nie obyvateľov, pre ktorých sú určené európske fondy," napísala v tejto súvislosti na Facebooku poslankyňa EP z maďarského opozičného hnutia Momentum Anna Donáthová. Podľa musí EÚ prísne zasiahnuť voči predstaviteľom krajín, ktoré systematicky popierajú európske hodnoty.

Nariadenie zavádzajúce mechanizmus na ochranu rozpočtu EÚ, ktorý podmieňuje prístup k prostriedkom Únie dodržiavaním zásad právneho štátu, nadobudlo účinnosť 1. januára 2021. Vzťahuje sa aj na zdroje z multimiliardového ozdravného plánu EÚ budúcej generácie (NGEU).

Exekutíva EÚ by podľa zákonodarcov mala využiť všetky dostupné nástroje vrátane postupu podľa článku 7 Lisabonskej zmluvy, rámca na podporu právneho štátu a právnych postupov v prípade nesplnenia povinnosti. Mala by ich podľa EP uplatniť, aby vyriešila všetky pretrvávajúce prípady porušovania demokracie a základných práv v Únii vrátane útokov na slobodu médií a novinárov, útokov na migrantov či na slobodu združovania a zhromažďovania.