Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Budapeštiansky starosta je za zrušenie tranzitných zón pre migrantov

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Hovoríme o migrantoch, a nie o utečencoch, pretože v ich prípade zvyčajne nie je možné dokázať, že utekajú pred vojnou. Týchto ľudí už ďalej nemôžeme nekontrolovane púšťať, uzavrel starosta.

Budapešť 25. augusta (TASR) - Možnosti na to, aby migranti urýchlene odchádzali vlakmi z Maďarska ďalej, sa postupne zužujú, a preto nemá veľký význam ďalej prevádzkovať tranzitné zóny pri troch železničných staniciach v Budapešti. Vyhlásil to dnes v komerčnej televízii TV2 starosta Budapešti István Tarlós.

"Ak to bude takto pokračovať ďalej, nie je pravdepodobné, že na železničných staniciach v centre hlavného mesta zostanú tranzitné zóny pre ilegálnych migrantov," povedal starosta, podľa ktorého za daných podmienok nemá veľký význam udržiavať tieto zóny.

Ako dodal, tranzitné zóny okrem možnosti poskytovania humanitárnej pomoci mali zabezpečiť, aby migranti neboli roztrúsení po celom meste. "Mnohí z cudzincov nemajú doklady, a preto ich nie je možné ani len identifikovať," zdôraznil Tarlós.

"Hovoríme o migrantoch, a nie o utečencoch, pretože v ich prípade zvyčajne nie je možné dokázať, že utekajú pred vojnou. Týchto ľudí už ďalej nemôžeme nekontrolovane púšťať," uzavrel budapeštiansky starosta.