Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 3. jún 2024Meniny má Karolína
< sekcia Zahraničie

Budúci týždeň sa dozvieme mená laureátov Nobelových cien

Na archívnej snímke je socha Alfreda Nobela v Štokholme. Foto: TASR/AP

Laureáti si vzhľadom na koronavírusovú pandémiu svoje ceny prevezmú v decembri vo svojich domovských krajinách, podobne ako vlani.

Oslo/Štokholm 1. októbra (TASR) - Mená laureátov tohtoročných Nobelových cien za fyziológiu alebo medicínu, fyziku, chémiu, literatúru, mier a ekonomiku budú oznámené budúci týždeň – medzi 4. až 11. októbrom.

Ako prví budú známi laureáti Nobelovej ceny za fyziológiu alebo medicínu. Nobelovo zhromaždenie pri Karolínskom inštitúte v švédskom Štokholme zverejní svoje rozhodnutie 4. októbra, najskôr o 11.30 h.

Meno výhercu Nobelovej ceny za fyziku oznámi výbor švédskej Kráľovskej akadémie vied v utorok 5. októbra, najskôr o 11.45 h.

Cenu za chémiu udelí v stredu 6. októbra v rovnakom čase tiež Nobelov výbor Kráľovskej akadémie vied.

Švédska akadémia oznámi laureáta alebo laureátku Nobelovej ceny za mier 7. októbra, najskôr o 11.00 h.

Nórsky Nobelov výbor v Osle potom udelí Nobelovu cenu za mier, a to v piatok 8. októbra, najskôr o 11.00 h.

Ako poslední budú známi laureáti Nobelovej ceny za ekonomiku, ktorých oznámi švédska Kráľovská akadémia vied v pondelok 11. októbra nie skôr ako o 11.45 h.

Laureáti si vzhľadom na koronavírusovú pandémiu svoje ceny prevezmú v decembri vo svojich domovských krajinách, podobne ako vlani.

Ako píše agentúra AP, zoznam nominantov na Nobelovu cenu mieru je utajený, pričom zverejniť ho je možné najskôr po 50 rokoch od udelenia ceny. Nominácie môžu udeliť zákonodarcovia, hlavy štátov a niektoré medzinárodné inštitúcie, ktorí môžu svojich nominantov verejne oznámiť.

Tento rok sú medzi nominantmi aj Svetová zdravotnícka organizácia (WHO), protirasistické hnutie Black Lives Matter (BLM), ruský disident Alexej Navaľnyj a vodkyňa bieloruskej opozície Sviatlana Cichanovská.

Nobelova nadácia tento rok oslavuje 120. výročie od prvého udeľovania cien v roku 1901. Ceny sa odovzdávajú vždy 10. decembra v deň úmrtia Alfreda Nobela.