Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Zahraničie

K. Petkov: Plánujeme rokovať s lídrami ostatných strán

Na snímke ekonóm a líder strany Pokračujeme v zmene (PP) Kiril Petkov po odvolení vo volebnej miestnosti počas prezidentských a parlamentných volieb v bulharskej Sofii 14. novembra 2021. Foto: TASR/AP

Strana Pokračujeme v zmene potrebuje na vytvorenie parlamentnej väčšiny podporu dvoch ďalších protikorupčných frakcií, ale aj Socialistickej strany.

Sofia 16. novembra (TASR) - Novozaložená bulharská centristická strana Pokračujeme v zmene (PP), vedená ekonómom Kirilom Petkovom, začala po prekvapivom víťazstve vo voľbách rozhovory o vytvorení novej vládnej koalície. V utorok o tom informovala agentúra Reuters.

"Plánujeme rokovať s lídrami ostatných strán. Máme veľa spoločného,"
vyhlásil Petkov.

PP potrebuje na vytvorenie parlamentnej väčšiny podporu dvoch ďalších protikorupčných frakcií, ale aj Socialistickej strany. Politickí analytici však vidia v jej víťazstve šancu prelomiť patovú situáciu, ktorá nasledovala po dvoch nerozhodných voľbách v apríli a júli.

Stranu Pokračujeme v zmene podporilo takmer 26 percent oprávnených voličov, čím skoro o tri percentuálne body predbehla stranu Občania za európsky rozvoj Bulharska (GERB) bývalého trojnásobného premiéra Bojka Borisova.