Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Bulharská viceprezidentka vyzvala Moskvu a Kyjev na zahájenie rokovaní

Na snímke bulharská viceprezidentka Iliana Iotová. Foto: TASR

Jej výzva prišla po tom, ako ruský prezident Vladimir Putin v sobotu oznámil, že sa Moskva s Minskom dohodla na rozmiestnení taktických jadrových zbraní v Bielorusku.

Sofia 26. marca (TASR) - Bulharská viceprezidentka Iliana Jotová v nedeľu vyzvala na zahájenie rokovaní medzi Ruskom a Ukrajinou po tom, ako Moskva v sobotu oznámila plány na rozmiestnenie taktických jadrových zbraní v Bielorusku. TASR prevzala správu z agentúry DPA.

Situácia začína byť "čoraz nebezpečnejšia a desivejšia", povedala Jotová. Dodala, že práve z tohto dôvodu spoločne s bulharským prezidentom Rumenom Radevom naďalej vyzývajú na zahájenie rokovaní.

"Nie sú to prázdne slová. Je to želanie Bulharska, pretože viac zbrojenia vo všetkých krajinách vedie k nepredvídateľným rozhodnutiam a teraz existuje skutočná hrozba," dodala viceprezidentka.

Jej výzva prišla po tom, ako ruský prezident Vladimir Putin v sobotu oznámil, že sa Moskva s Minskom dohodla na rozmiestnení taktických jadrových zbraní v Bielorusku. "Dúfam, že napokon zvíťazí rozum, a že v tomto prípade ide viac o vyhrážky, ako o skutočné činy," uviedla Jotová.

Bulharský parlament schválil prvý balík vojenskej pomoci pre Ukrajinu, ktorá už vyše roka čelí ruskej invázii, až na konci roku 2022. Radev toto rozhodnutie opakovane kritizoval, pripomína DPA.