Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 5. máj 2024Meniny má Lesia a Lesana
< sekcia Zahraničie

Bulharské úrady vyšetrujú rozsiahly počítačový útok

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

V správe RFE/RL sa spomína mesto Magnitogorsk na Urale. Podľa prokuratúry boli však útoky vedené zo stoviek počítačov, ktoré sa mohli nachádzať v rôznych častiach sveta.

Sofia/Praha 17. októbra (TASR) - Bulharské úrady pracujú na identifikácii asi 150 osôb, ktoré sa mali zapojiť do rozsiahleho kybernetického útoku zo soboty 15. októbra. Informovala o tom v pondelok bulharská redakcia stanice Rádio Sloboda (RFE/RL).

Útok ovplyvnil funkčnosť webových stránok mnohých vládnych úradov i súkromných spoločností. K zodpovednosti za zablokovanie prístupu na webové stránky viacerých úradov v Bulharsku sa prostredníctvom svojho oficiálneho kanála na platforme Telegram prihlásila ruská hackerská skupina KillNet.

Úradujúci minister obrany Dimitar Stojanov počítačový útok pripísal tomu, že Bulharsko sa spomínalo v súvislosti s nedávnym výbuchom na Krymskom moste, ktorý spája Krym s pevninským Ruskom a považuje sa za symbol jeho návratu pod správu Ruska po kontroverznom referende a anexii neuznanej Ukrajinou ani Západom.

Stanica RFE/RL pripomenula, že Bulharsko sa v správach ruskej tajnej služby FSB spomína ako krajina, cez ktorú boli výbušniny, použité pri útoku na most, prevezené do Gruzínska a následne do Ruska. Bulharsko však tvrdí, že sa na príprave výbuchu na Krymskom moste nijako nepodieľalo.

Hovorkyňa sofijskej mestskej prokuratúry Desislava Petrovová v pondelok podľa RFE/RL v súvislosti s počítačovým útokom informovala, že sa podarilo zistiť totožnosť jednej osoby, ktorá sa má nachádzať na území Ruska.

V správe RFE/RL sa spomína mesto Magnitogorsk na Urale. Podľa prokuratúry boli však útoky vedené zo stoviek počítačov, ktoré sa mohli nachádzať v rôznych častiach sveta.

Petrovová spresnila, že terčom sobotňajších útokov boli internetové stránky 14 ministerstiev a ďalších inštitúcií, napríklad aj web prezidenta. Stránky neboli "hacknuté", bol len zablokovaný alebo spomalený prístup na ne. Dočasne nedostupná bola aj stránka letiska v meste Burgas.