Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Bulharsko hlási rekordný počet nových prípadov covidu

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Podľa oficiálnych údajov zomrelo za uplynulých 24 hodín 89 ľudí, čím sa celkový počet obetí zvýšil na 31.761.

Sofia 12. januára (TASR) - Počet nových potvrdených prípadov nákazy koronavírusom v Bulharsku dosiahol v stredu rekord. Úrady za uplynulých 24 hodín hlásili 7062 nakazených. Podľa odborníkov môže za prudký nárast výskyt variantu omikron. Informovala o tom agentúra Reuters, ktorá pripomenula, že Bulharsko je krajina s najnižšou mierou zaočkovanosti zo všetkých štátov Európskej únie.

Bulharsko hlásilo naposledy rekord v počte nakazených koncom októbra, keď sa v krajine nekontrolovateľne šíril variant delta.

Podľa oficiálnych údajov zomrelo za uplynulých 24 hodín 89 ľudí, čím sa celkový počet obetí zvýšil na 31.761.

Viac ako 5200 ľudí aktuálne leží v nemocniciach, z toho 580 je na jednotkách intenzívnej starostlivosti. V hlavnom meste Sofia už pozastavili plánované operácie, aby nemocničné zariadenia mohli rozšíriť oddelenia pre pacientov s COVID-19.

Zdravotnícke úrady uviedli, že prudký nárast počtu hospitalizácií môže znamenať nové obmedzenia. V súčasnosti musia Bulhari vo vnútorných priestoroch a vo verejnej doprave nosiť rúška a preukázať sa covidpasom. Inak im nie je dovolený vstup do reštaurácií, kaviarní, nákupných centier a telocviční.

Nová centristická vláda, ktorá sa ujala úradu minulý mesiac, vyzvala Bulharov, aby sa nechali zaočkovať. Dôchodcom ponúka finančnú odmenu vo výške v prepočte zhruba 40 eur.

Reuters pripomína, že prudký nárast nových prípadov zvýšil tempo očkovania v krajine. Za utorok zdravotníci podali 31.900 dávok vakcíny. Celková zaočkovanosť bulharskej populácie je však naďalej nízka. Pohybuje sa na úrovni okolo 30 percent.