Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Bulharsko i Severné Macedónsko smútia za obeťami tragickej nehody

Na snímke hasiči a forenzní experti vyšetrujú na mieste nehody autobusu v bulharskom Bosneku 23. novembra 2021. Najmenej 45 obetí na životoch si vyžiadala havária autobusu, ku ktorej došlo v utorok nadránom v západnom Bulharsku. Foto: TASR/AP

Medzi preživšími je päť občanov Severného Macedónska, jeden Srb a jeden Belgičan.

Sofia 24. novembra (TASR) - V Bulharsku a Severnom Macedónsku sa v stredu začal štátny smútok na pamiatku obetí utorkovej tragickej havárie autobusu v Bulharsku, pri ktorej zahynulo 45 ľudí vrátane 12 detí, informovala agentúra AP.

Príčina nehody autobusu, ktorý len prechádzal cez Bulharsko, keď sa vracal z tureckého Istanbulu do Skopje, hlavného mesta Severného Macedónska, zatiaľ nebola určená. Vozidlo však prerazilo zvodidlá a následne začalo horieť. V čase nehody sa v autobuse nachádzalo 52 ľudí, z ktorých nehodu prežili iba siedmi.

Bulharsko v reakcii na túto tragickú udalosť vyhlásilo jednodňový štátny smútok, zatiaľ čo v Severnom Macedónsku sa v stredu začal trojdňový štátny smútok. V oboch krajinách boli štátne zástavy pri všetkých štátnych inštitúciách stiahnuté na pol žrde a boli tiež zrušené všetky zábavné podujatia.

Sedem preživších hospitalizovali v nemocnici v bulharskej metropole Sofia s vážnymi popáleninami a zraneniami. Zranených v stredu navštívil severomacedónsky minister zahraničných vecí Bujar Osmani. Ten uviedol, že cieľom jeho návštevy bolo uľahčiť komunikáciu medzi rodinnými príslušníkmi pacientov a obetí a bulharskými úradmi.

Medzi preživšími je päť občanov Severného Macedónska, jeden Srb a jeden Belgičan.

Bulharský dočasný minister vnútra Bojko Raškov v utorok uviedol, že telá obetí vnútri autobusu boli "spálené na popol". Z tohto dôvodu identifikácia obetí nejaký čas potrvá. Očakáva sa, že súdni lekári zo Skopje sa pridajú k bulharským kolegom, aby spoločne na základe DNA testov dokázali identifikovať obete nehody.

Podľa albánskej ministerky zahraničných vecí Olty Xhackovej boli takmer všetky obete tejto tragickej udalosti etnickými Albáncami. Zatiaľ však stále nie je jasné, či boli aj občanmi Severného Macedónska.

Zhorený vrak autobusu v stredu pomocou kamiónov odstránili z miesta nehody.

Sústrasť rodinám obetí a preživším nehody vyjadrili v utorok aj slovenský premiér Eduard Heger a minister zahraničných vecí Ivan Korčok.