Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Bulharsko má nového dodávateľa jadrového paliva pre elektáreň Kozloduj

Ilustračné foto. Foto: TASR - Henrich Mišovič

Na základe dohody podpísanej na desať rokov jadrové palivo pre Kozloduj bude dodávať spoločnosť Framatome, dcérska firma francúzskeho energetického gigantu EDF.

Sofia 30. decembra (TASR) — Prevádzkovateľ jedinej bulharská jadrovej elektrárne Kozloduj podpísal ďalšiu zmluvu o dodávkach jadrového paliva. Zmluva s francúzskou firmou Framatome bolo uzavretá v snahe nahradiť dodávky jadrového paliva z Ruska. Toto rozhodnutie bulharskej strany súvisí s vojnou, ktorú Rusko od februára vedie voči Ukrajine, informuje v piatok TASR na základe správy agentúry AFP.

Elektráreň Kozloduj pre svoje dva reaktory s výkonom 1000 megawattov postavené v Sovietskom zväze v súčasnosti používa jadrové palivo dovezené z Ruska.

Na základe dohody podpísanej na desať rokov jadrové palivo pre Kozloduj bude dodávať spoločnosť Framatome, dcérska firma francúzskeho energetického gigantu EDF. Dodávky pre reaktor piateho bloku sa začnú v prvých mesiacoch roka 2025.

Minulý týždeň podpísal prevádzkovateľ elektrárne podobnú zmluvu o dodávkach so spoločnosťou Westinghouse Electric Sweden, ktorá bude od roku 2024 dodávať jadrové palivo pre reaktorový blok číslo 6.

Vďaka týmto dvom dohodám "sme dosiahli úplnú diverzifikáciu dodávok jadrového paliva" pre jedinú bulharskú jadrovú elektráreň, uviedol na slávnostnom podpise bulharský minister energetiky Rosen Christov. "Cieľom je zaistenie dodávok a bezpečná prevádzka," dodal.

Používanie jadrového paliva dodávaného spoločnosťou Westinghouse musí ešte na schváliť bulharský Úrad pre jadrový dozor.

Palivo spoločnosti Framatome je však identické s tým, ktoré sa v súčasnosti používa v Kozloduji, keďže sa vyrába na základe licencie od ruskej štátnej firmy TVEL, jednej z divízií ruskej spoločnosti Rosatom.

Platnosť súčasnej zmluvy s firmou TVEL vyprší koncom roka 2025.