Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Zahraničie

Pre požiar v nemocnici v Bulharsku zomreli 3 pacienti

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Šesť ďalších pacientov na susedných oddeleniach museli evakuovať.

Sofia 14. novembra (TASR) - Traja pacienti zahynuli v požiari, ktorý vypukol v nedeľu skoro ráno na covidovom oddelení nemocnice na juhovýchode Bulharska. Informovali o tom záchranné služby, ktoré citovala tlačová agentúra AFP.

Traja pacienti, muži vo veku 66, 70 a 81 rokov, mali všetci ochorenie COVID-19 a o život prišli na štvrtom poschodí nemocnice v meste Sliven, spresnil pre Bulharskú televíziu šéf miestnych záchranných služieb Vladimir Demirev.

Šesť ďalších pacientov na susedných oddeleniach museli evakuovať.

Nešťastie sa stalo práve v deň, keď sa v tomto členskom štáte Európskej únie konajú tretie tohtoročné parlamentné voľby a krajina zažíva zatiaľ najtragickejšiu vlnu nákazy koronavírusom.

"Najpravdepodobnejšou príčinou požiaru bola zapálená cigareta jedného z pacientov," napísalo vo vyhlásení bulharské ministerstvo zdravotníctva.

Nemocnice v Bulharsku, často schátrané, sú v súčasnosti preplnené ľuďmi chorými na covid.

Úplne zaočkovaných proti koronavírusu je iba tesne nad 23 percent Bulharov z celkového počtu 6,9 milióna obyvateľov. Bulharsko má najnižšiu mieru zaočkovaných z celej EÚ.

Z predchádzajúcich volieb v apríli a júli vzišli roztrieštené parlamenty, kde politické strany nedokázali zostaviť koalíciu, a nové predčasné voľby podľa predpokladov tiež neprinesú stabilnú vládu.

Súčasná dočasná vláda nezaviedla prísnejšie protipandemické obmedzenia, a tak nezabránila prudko sa zhoršujúcej novej vlne infekcií a úmrtí na covid.

V susednom Rumunsku minulý týždeň tiež zahynuli v požiari v nemocnici dvaja pacienti s covidom.