Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Zahraničie

HOAX: Bulharsko neotvorilo priehradu, aby zastavilo prísun migrantov

Oficiálne správy o hladine vody a satelitné snímky potvrdzujú, že k otvoreniu priehrady nedošlo. Foto: TASR/AFP

Oficiálne správy o hladine vody a satelitné snímky potvrdzujú, že k otvoreniu priehrady nedošlo.

Bratislava 15. mája (TASR) - Na sociálnych sieťach a viacerých internetových stránkach sa objavili tvrdenia, že bulharské úrady otvorili priehradu Ivajlovgrad, aby zastavili prechod migrantov cez turecko-grécke hranice. Bulharská vláda označila tieto tvrdenia za dezinformácie a "fake news". Oficiálne správy o hladine vody a satelitné snímky potvrdzujú, že k otvoreniu priehrady nedošlo. TASR upozorňuje na dezinformácie v spolupráci s tlačovou agentúrou AFP.

"Bulharské úrady na žiadosť Grécka úmyselne otvorili priehradu Ivaylograd a zaplavili tak rieku Evros, ktorá rozdeľuje grécko-turecké hranice. Hladina rieky tak stúpla a sťažila prechod migrantom z Afriky", uvádza článok publikovaný v marci 2020 na stránke Magazín 1 a stránke Prehľad správ. Článok s podobným posolstvom priniesli aj hlavnespravy.sk.

Obdobné správy ponúkali aj spravodajské stránky vo Francúzsku a Grécku. Článok bol široko zdieľaný aj krajne pravicovými skupinami v zahraničí, ako napríklad nemeckým protiislamským hnutím Pegida.

Priehrada Ivajlovgrad je vzdialená asi 30 kilometrov od turecko-gréckych hraníc. Poradca bulharskej ministerky zahraničných vecí Ivan Dimov pre agentúru AFP uviedol, že "Grécko nepožiadalo Bulharsko, aby zaplavilo priehradu Ivajlovgrad".

Takúto informáciu poprel aj bulharský minister životného prostredia Emil Dimitrov, ktorý pre bulharskú televíznu stanicu bTV povedal, že ide o falošné správy.

Kým Hlavné správy použili aktuálnu fotografiu z turecko-gréckej hranice, Magazín 1 a Prehľad správ použili fotografiu, ktorá na internete cirkuluje najmenej od roku 2015. Stránka Magazín 1 do článku vložila aj video, ktorého zábery však pochádzajú z videoreportáže gréckeho portálu z roku 2018.

Zistenia bulharského ministerstva životného prostredia ukázali, že ivajlovgradská priehrada nebola otvorená v čase, kedy podľa internetových článkov mala byť. Slovenské články neuvádzajú dátum, kedy malo k otvoreniu dôjsť. Podľa niektorých zahraničných článkov sa tak malo stať 9. marca 2020.

Satelitné snímky z 8. a 11. marca - pred a po tom, čo mala byť priehrada otvorená - však ukazujú, že v čase, keď sa tvrdenia objavili, nebola vypúšťaná.