Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Bulharsko poďakovalo Maďarsku za pomoc pri potlačení migračnej vlny

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Bulharská politička zdôraznila, že Maďarsko je dôležitým partnerom Bulharska, s ktorým má v mnohých významných otázkach totožné postoje.

Budapešť 12. februára (TASR) - Bulharsko je vďačné Maďarsku za jeho úsilie pri podpore členstva krajiny v schengenskom priestore, ako aj za pomoc pri potlačení migračnej vlny na bulharsko-tureckých hraniciach - na vonkajších hraniciach Európskej únie, povedala bulharská vicepremiérka Marijana Nikolová v utorok v Budapešti po schôdzke s ministrom zahraničných vecí Péter Szijjártóom.

Podľa vyhlásenia, ktoré maďarský rezort diplomacie poskytol TASR, bulharská politička zdôraznila, že Maďarsko je dôležitým partnerom Bulharska, s ktorým má v mnohých významných otázkach totožné postoje. Ako príklady uviedla problematiku západného Balkánu či kohéznu a agrárnu politiku EÚ.

Szijjártó podotkol, že obe krajiny vidia riešenie demografických výziev v podpore rodín, a nie v podpore migrácie. Podľa jeho slov je ochrana vonkajších hraníc EÚ prioritou pre Maďarsko i Bulharsko. "Budovanie hraničných zábran bolo úspešnou odpoveďou na bezpečnostné výzvy v oboch krajinách," dodal.

Maďarský minister pripomenul, že Bulharsko nepatrí do schengenskej zóny. "Bulharsko svoje hranice ochránilo, aj napriek tomu ho nechcú prijať do Schengenu, pričom existujú schengenské členské štáty, ktoré nedokázali ochrániť svoje vlastné hranice," povedal Szijjártó a dodal, že vlani Maďarsko poslalo na pomoc pri ochrane bulharsko-tureckých hraníc 44 policajtov s príslušným technickým zabezpečením.

(spravodajca TASR Ladislav Vallach)