Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 30. apríl 2024Meniny má Anastázia
< sekcia Zahraničie

Bulharská polícia odstránila stany demonštrantov blokujúce premávku

Bulharská polícia dohliada na odstránenie ilegálne postavených stanov, ktoré rozložili demonštranti počas niekoľkotýždňových protivládnych protestov v Sofii v piatok 7. augusta 2020. Foto: TASR/BTA

Premiér napriek protestom dosiaľ odmietal rezignovať. V stredu však pripustil demisiu, no s podmienkou pokračovania súčasnej vlády.

Sofia 7. augusta (TASR) – Bulharská polícia dnes v Sofi a ďalších mestách odstránila ilegálne postavené stany, ktoré tam rozložili demonštranti počas niekoľkotýždňových protivládnych protestov. Stany podľa polície blokovali ulice a obťažovali miestnych obyvateľov, informovala agentúra DPA.

V Sofii odstránila polícia z troch hlavných križovatiek dve desiatky stanov, ktoré tam pred týždňom demonštranti postavili s cieľom ochromiť premávku.

Polícia tak zareagovala na stovky sťažností od občanov, ktorí v dôsledku blokád nemohli používať súkromnú ani verejnú dopravu.

„Ďalšie blokády križovatiek nedovolíme," uviedol Toni Todorov z vedenia miestnej polície.

Bezpečnostné zložky v Sofii zadržali a pokutovali 12 demonštrantov. Niektorí demonštranti volali po nových protestoch ihneď po odstránení stanov.

Polícia odstránila ilegálne postavené stany aj v mestách Varna a Plodiv a tiež odblokovala cestu medzinárodného významu na juhu krajiny.

Protesty proti súčasnej bulharskej vláde vypukli 9. júla a ich účastníci žiadajú demisiu vlády a nové voľby. Vládu premiéra Bojka Borisova z konzervatívnej strany Občania za európsky rozvoj Bulharska, ktorá je pri moci od roku 2017, obviňujú demonštranti z korupcie, mafiánskych praktík a väzieb na oligarchov. Zároveň žiadajú odstúpenie Borisova i generálneho prokurátora. Premiér napriek protestom dosiaľ odmietal rezignovať. V stredu však pripustil demisiu, no s podmienkou pokračovania súčasnej vlády.