Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Zahraničie

Bulharsko predvolá veľvyslanca Ruska pre postup voči novinárovi

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Grozev svoje miesto pobytu tají z bezpečnostných dôvodov.

Sofia 29. decembra (TASR) - Bulharské ministerstvo zahraničných vecí oznámilo, že si vo štvrtok predvolá ruského veľvyslanca po tom, ako Moskva zaradila na zoznam hľadaných osôb bulharského občana a investigatívneho novinára Christa Grozeva. TASR správu prevzala z agentúry Reuters.

"Ruský veľvyslanec bude predvolaný, aby poskytol vysvetlenie," uviedol hovorca bulharského ministerstva zahraničných vecí. Hlavné bulharské politické strany žiadali pre Grozeva podporu. Ruské ministerstvo na telefonickú žiadosť o vyjadrenia bezprostredne nereagovalo.

Grozev, ktorý je hlavným investigatívcom medzinárodnej novinárskej siete Bellingcat pre Rusko, je hľadaný na základe príslušného článku ruského trestného zákonníka, píše Reuters s odvolaním sa na vyhlásenie na webovej stránke ruského ministerstva vnútra. Ministerstvo však konkrétny článok nešpecifikovalo.

Tento novinár už roky voláva v Moskve hnev svojou investigatívnou prácou v spojitosti s otrávením kritika Kremľa Alexeja Navaľného, dvojitého agenta Sergeja Skripaľa či zostrelením civilného letu MH17 nad územím Ukrajiny v júli 2014, uviedol Reuters. Rusko odmieta zodpovednosť za tieto útoky.

Grozev svoje miesto pobytu tají z bezpečnostných dôvodov. Podľa svojich vyjadrení však bol prvým zahraničným novinárom zaradeným na ruský zoznam hľadaných osôb, čo označil za možný pokus zabrániť iným novinárom vyšetrovať dianie v Rusku.