Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 2. jún 2024Meniny má Xénia, Oxana
< sekcia Zahraničie

Protestujúci v Bulharsku žiadali odstúpenie generálneho prokurátora

Ilustračná snímka Foto: TASR/AP

Prokuratúra nemôže prestať pracovať len preto, že sa to niekomu nepáči, povedala k situácii hovorkyňa generálneho prokurátora Sijka Milevová.

Sofia 3. júna (TASR) - Stúpenci prechodnej vlády v Bulharsku vyzvali v stredu na protestoch generálneho prokurátora Ivana Geševa, aby odstúpil z úradu, a obvinili ho z brzdenia vyšetrovania káuz bývalej vlády. Informovala o tom vo štvrtok tlačová agentúra DPA.

Demonštrácie sa konali v hlavnom meste Sofia vnútri Paláca spravodlivosti i pred ním. V budove paláca sídli niekoľko súdov.

Už v roku 2020 sa objavili výzvy na odstúpenie generálneho prokurátora Geševa, pričom protestujúci ho obviňovali z podporovania premiéra Bojka Borisova a oligarchov.

Stredajšie protesty sa konali po kroku generálneho prokurátora z predchádzajúceho dňa, zameraného proti policajnému šéfovi, ktorý bol obvinený z členstva v gangu pašerákov a páchateľov trestného činu prania špinavých peňazí.

Policajný šéf bol súčasťou tímu povereného prešetrovaním, či boli opoziční politici počas pôsobenia Borisova v úrade premiéra odpočúvaní.

Hovorca vlády Anton Kutev varoval pred "vojnou inštitúcií".

"Prokuratúra nemôže prestať pracovať len preto, že sa to niekomu nepáči," povedala k situácii hovorkyňa generálneho prokurátora Sijka Milevová.

V Bulharsku vládne tri týždne dočasný kabinet. Prezident Rumen Radev, ktorý má podľa pozorovateľov blízko k Rusku, vymenoval ministrov z radov bývalej opozície socialistov, ale ani jedného z Borisovovej konzervatívnej populistickej strany GERB.

Nové parlamentné voľby sa majú konať 11. júla.

V celkovo 240-člennom parlamente pôsobí šesť politických síl. Žiadna strana nemá väčšinu schopnú vládnuť osamote.