Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Zahraničie

Bulharskí študenti okupujú hlavnú univerzitu, žiadajú odchod vlády

Priaznivci študentov protestujú pred Univerzitou svätého Klimenta Ochridského v Sofii 28. októbra 2013. Foto: TASR/AP

Predstavitelia univerzity zvolali na dnes mimoriadne rokovanie s cieľom dohodnúť sa na krokoch, ako pristúpiť k blokáde a s ňou súvisiacim prerušením vyučovania.

Sofia 28. októbra (TASR) - Stovky študentov v Bulharsku pokračovali dnes už piaty deň v okupácii najväčšej univerzity v krajine. Svoj protest spájajú s požiadavkou na odstúpenie vlády vedenej socialistami a vypísanie predčasných volieb.

Časovo neobmedzený okupačný protest Univerzity svätého Klimenta Ochridského v Sofii sa začal vo štvrtok 24. októbra. Nespokojnosť študentov podľa agentúry AP pramení z početných prípadov podozrenia z korupcie politikov a medializovaných podozrení, že vládni predstavitelia sú prepojení s podnikateľskou sférou.

Študenti pri zablokovaní vchodu do univerzity zopakovali už predtým prezentovanú požiadavku, aby vláda v ich krajine bola založená na "morálnych hodnotách a nie osobnom prospechu".

Predstavitelia univerzity zvolali na dnes mimoriadne rokovanie s cieľom dohodnúť sa na krokoch, ako pristúpiť k blokáde a s ňou súvisiacim prerušením vyučovania.

Protest sa rozpútal napriek tomu, že si Bulhari v predčasných voľbách 12. mája po rozsiahlych celonárodných protestoch zvolili novú vládu na čele so socialistickým premiérom Plamenom Orešarským, pripomína AP. Vláda označuje akciu študentov za nedemokratickú.