Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 8. máj 2024Meniny má Ingrida
< sekcia Zahraničie

Súd udelil doživotie dvom mužom za bombový útok v Burgase z roku 2012

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Medzi zavraždenými Izraelčanmi boli štyria muži-dvadsiatnici a 42-ročná tehotná žena.

Sofia 21. septembra (TASR) - Bulharský súd poslal v pondelok dvojicu mužov do väzenia na doživotie za účasť na bombovom útoku na autobus s izraelskými turistami. Incident sa odohral v júli 2012 na letisku bulharského mesta Burgas. Píše o tom agentúra AFP.

Medzi zavraždenými Izraelčanmi boli štyria muži-dvadsiatnici a 42-ročná tehotná žena. Zahynul aj bulharský vodič autobusu a samotný atentátnik francúzsko-libanonského pôvodu Mohamad Hassan El-Husseini. Zranenia utrpelo ďalších 35 osôb. Išlo o najsmrteľnejší útok proti obyvateľom židovského štátu v zahraničí od roku 2004.

Bulharské aj izraelské úrady z útoku obvinili šiitské libanonské hnutie Hizballáh; Európska únia následne označila jeho vojenské krídlo za "teroristickú" organizáciu.

Sudkyňa Adelina Ivanovová odsúdila dvoch mužov - ktorí utiekli z Bulharska a boli súdení v neprítomnosti -, na "doživotie bez možnosti požiadať o podmienečné prepustenie" za terorizmus a zabitie.

Dvojica mužov bola identifikovaná v polovici roku 2016 ako Meliad Farah libanonsko-austrálskeho pôvodu a El Hajj Hassan libanonsko-kanadského pôvodu.

Na bezpečnostných záberoch tesne pred výbuchom je vidno, ako atentátnik kráča pri autobuse s bombou v batohu. Podľa svedkov sa atentátnik pokúšal dostať nálož do batožinového priestoru autobusu plného izraelských turistov.

Vyšetrovateľom sa nepodarilo zistiť, či nálož bola aktivovaná atentátnikom alebo diaľkovo jedným z komplicov, ktorí mu taktiež pomáhali pri zostrojení výbušného zariadenia.