Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 11. máj 2024Meniny má Blažena
< sekcia Zahraničie

Protivládne demonštrácie v Sofii trvajú už desať dní

Foto: TASR/AP

Na dnes večer avizovali kritici vlády premiéra Plamena Orešarského ďalšie protesty, ktoré sa však koncentrujú takmer výlučne na Sofiu.

Sofia 24. júna (TASR) - Bulharská polícia zadržala pri pokračujúcich protivládnych protestoch v noci nadnes celkove 28 ľudí, ďalších 200 osôb izolovala od zvyšku demonštrantov, aby predišla výtržnostiam, informovali tamojšie elektronické médiá.

Podľa samotných demonštrantov boli zadržaní provokatérmi a vyvolávačmi nepokojov, podľa policajných zdrojov išlo zväčša o známe osobnosti z radov skinheadov a futbalových chuligánov.

Tisícky demonštrantov, volajúcich opätovne po demisii súčasnej vlády, vyšli i v nedeľu večer do ulíc Sofie. Polícia už však ich presný počet nebude zverejňovať, aby im takpovediac nerobila "reklamu".

Terčom útoku extrémistov sa stali homosexuáli, ktorí sa s niekoľkými požiadavkami zaradili do pokojnej demonštrácie. Krátko po ataku na nich zasiahli príslušníci poriadkových síl.

Za obnovu demokracie v krajine sa angažovalo takmer 60 bulharských intelektuálov - signatárov "Charty proti modelu nadvlády peňazí".

Na dnes večer avizovali kritici vlády premiéra Plamena Orešarského ďalšie protesty, ktoré sa však koncentrujú takmer výlučne na Sofiu.