Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Bulharsko zaznamenalo prvých 12 prípadov variantu omikron

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Bulharskí zdravotnícky predstavitelia sa majú stretnúť v utorok, aby prediskutovali prípadné sprísnenie protipandemických opatrení za účelom obmedziť šírenie variantu omikron.

Sofia 2. januára (TASR) - Bulharsko zaznamenalo prvých 12 prípadov koronavírusového variantu omikron. Oznámil to v nedeľu hlavný hygienik tejto balkánskej krajiny Angel Kunčev, ktorého citovala agentúra Reuters.

"Odteraz môžeme očakávať rýchlejšie šírenie infekcie. Omikron sa postupne stane prevládajúcim variantom, ako sa to už stalo v mnohých krajinách Európskej únie," uviedol Kunčev.

Kunčev uviedol, že týchto deväť infikovaných mužov a tri ženy pochádzajú najmä z hlavného mesta Sofia. Majú len mierne príznaky a nikto z nich nebol hospitalizovaný.

Bulharskí zdravotnícky predstavitelia sa majú stretnúť v utorok, aby prediskutovali prípadné sprísnenie protipandemických opatrení za účelom obmedziť šírenie variantu omikron.

Hlavný hygienik tiež zdôraznil, že Bulharsko už pristúpilo k veľmi dôležitému kroku, keď schválilo, že seniori, ktorí sa tam zaočkujú proti koronavírusu, budú mať nárok na peňažnú odmenu. Bulharská vláda sa týmto krokom pokúša o zvýšenie zaočkovanosti, ktorá je tam najnižšia v Európskej únii. Každý Bulhar na dôchodku tak dostane v nasledujúcich šiestich mesiacoch navyše k penzii jednorazovú odmenu 75 leva (38 eur), keď sa zaočkuje prvou alebo druhou dávkou proticovidovej vakcíny. Nárok na tento príspevok budú mať aj dôchodcovia, ktorí už dostali tri dávky.

Tamojšie úrady tiež rozhodli, že odstup medzi druhou a treťou dávkou očkovania proti covidu sa skráti na tri mesiace.

Počet infikovaných začal v Bulharsku v posledných dňoch stúpať. V nedeľu tam zaznamenali 1076 nových prípadov nákazy. Doteraz tam v súvislosti s covidom evidujú celkovo vyše 700.000 potvrdených prípadov a 30.983 úmrtí, pripomína Reuters.