Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Zahraničie

Bulharsko zlikviduje 2,8 mil. dávok exspirovaných vakcín proti covidu

Ilustračná fotka. Foto: TASR/AP

Bulharsko, krajina s najnižšou mierou zaočkovanosti proti covidu v Európskej únii, doteraz zničilo už 2,3 milióna dávok proticovidových vakcín, ktorým uplynula doba použiteľnosti.

Sofia 6. marca (TASR) - Bulharské úrady v pondelok uviedli, že tento rok zlikvidujú ďalších 2,8 milióna dávok exspirovaných vakcín proti ochoreniu COVID-19. TASR o tom informuje na základe správy agentúry AP.

Bulharsko, krajina s najnižšou mierou zaočkovanosti proti covidu v Európskej únii, doteraz zničilo už 2,3 milióna dávok proticovidových vakcín, ktorým uplynula doba použiteľnosti.

Bulharský minister zdravotníctva Asen Medžidiev povedal, že k tomuto stavu prispeli vysoký počet vakcín proti koronavírusu, nízka zaočkovanosť a malý záujem ľudí o očkovacie látky. Plne zaočkovaných je iba 30 percent 6,5 miliónovej populácie Bulharska.

Šéf rezortu zdravotníctva uviedol, že Bulharsko požiadalo Európsku komisiu (EK), aby ukončila zmluvu s výrobcom vakcín Pfizer/BioNTech, podľa ktorej je Sofia povinná kupovať proticovidové vakcíny až do roku 2025. Tento postoj Sofie podporujú aj Poľsko, Česká republika a Litva, dodal.

Podľa ministra je "nerozumné", aby Bulharsko kupovalo viac vakcín, ktoré nakoniec aj tak bude musieť zničiť. Podľa oficiálnych dát Bulharsko celkovo zlikviduje viac proticovidových vakcín, ako ich podalo svojim občanom.

V Bulharsku bolo použitých celkovo 4,6 milióna dávok vakcín proti ochoreniu COVID-19. Zhruba dva milióny ľudí dostalo obe dávky očkovacej látky a približne milión ľudí sa rozhodlo ísť aj na posilňovaciu dávku.

Od začiatku pandémie covidu zaznamenalo Bulharsko takmer 1,3 milióna prípadov nákazy. Tomuto ochoreniu v krajine podľahlo 38.211 ľudí.