Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Zahraničie

Nízka účasť prekazila zasadnutie bulharského parlamentu

Na archívnej snímke zo 17. októbra 2019 bulharský premiér Bojko Borisov. Foto: TASR/AP

Zvolanie schôdze iniciovala socialistická opozícia s cieľom prediskutovať zmeny v štátnom rozpočte na rok 2020.

Sofia 13. augusta (TASR) - Mimoriadna schôdza bulharského parlamentu sa vo štvrtok nekonala, pretože sa na nej neprezentoval dostatok poslancov. Informovala o tom agentúra DPA.

Zvolanie schôdze iniciovala socialistická opozícia s cieľom prediskutovať zmeny v štátnom rozpočte na rok 2020. Strana premiéra Bojka Borisova - Občania za európsky rozvoj Bulharska (GERB) - však uviedla, že návrh predložený socialistami nebol dostatočne komplexný.

Christo Ivanov, organizátor protivládnych protestov, ktoré sa v Bulharsku konajú už vyše mesiaca, na margo diania v zákonodarnom zbore vyhlásil, že "Borisov pokračuje v dlhoročnej praxi ponižovania parlamentu".

Pred parlamentom sa zišli desiatky demonštrantov, ktorí vchod do budovy zahádzali vajcami a paradajkami, a znova žiadali demisiu Borisovovej vlády. Nepristúpili však k blokáde parlamentu, ktorou sa demonštranti vyhrážali v prípade, ak Borisov v stredu v noci neodstúpi z premiérskej funkcie.

Protesty proti súčasnej bulharskej vláde vypukli 9. júla a ich účastníci žiadajú demisiu kabinetu a nové voľby. Vládu premiéra Borisova, ktorá je pri moci od roku 2017, demonštranti obviňujú z korupcie, mafiánskych praktík a väzieb na oligarchov. Zároveň žiadajú odstúpenie Borisova i generálneho prokurátora Ivana Geševa.

Borisov medzičasom pripustil svoju rezignáciu, ale podmienil ju pokračovaním súčasnej vlády do marca 2021. Strany vládnucej koalície však následne na svojom stretnutí rozhodli, že Borisov zostane premiérom.