Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Bulharský prezident poveril zostavením vlády koalíciu strán GERB-SDS

Bulharský prezident Rumen Radev (vpravo) poveril zložením vlády Nikolaja Gabrovského (druhý sprava) z koalície politických strán Občania za európsky rozvoj Bulharska (GERB) a Zväz demokratických síl (SDS) 5. decembra 2022 v Sofii. Foto: TASR/AP

Gabrovski (51) má na zloženie novej vlády sedem dní, pričom v parlamente potrebuje získať podporu väčšiny poslancov.

Sofia 5. decembra (TASR) - Bulharský prezident Rumen Radev v pondelok poveril zostavením vlády najväčšiu parlamentnú skupinu – stredopravú koalíciu politických strán Občania za európsky rozvoj Bulharska (GERB) a Zväz demokratických síl (SDS). TASR o tom informuje na základe správy agentúry AP.

Prezident poveril zložením vlády neurochirurga Nikolaja Gabrovského. Ten uviedol, že sa bude snažiť navrhnúť kabinet, ktorý bude mať bližšie k profesionalite a dokáže sa vysporiadať s mnohými krízami, ktorým Bulharsko v súčasnosti čelí.

Gabrovski (51) má na zloženie novej vlády sedem dní, pričom v parlamente potrebuje získať podporu väčšiny poslancov. Koalícia GERB-SDS zvíťazila v predčasných októbrových voľbách, no v 240-člennom bulharskom parlamente má iba 67 kresiel. Vládu bude vytvárať Gabrovski namiesto predsedu strany GERB Bojka Borisova, ktorý bol premiérom viac ako desať rokov.

Väčšina bulharských strán odmieta s Borisovm spolupracovať a viní ho z korupcie. Expremiér preto po voľbách naznačil, že je ochotný vzdať sa ašpirácií na premiérsku funkciu, a dokonca nebyť členom vlády, ak by to bránilo vzniku funkčnej koalície.

Politológovia tvrdia, že Borisovova strana sa výberom nestraníckeho kandidáta za lídra koalície snaží ukázať flexibilitu a pripravenosť na dialóg s prípadnými partnermi pri zostavovaní vlády. Podľa nich sú však šance, že koalícia GERB-SDS zloží novú vládu malé, keďže na vytvorenie väčšiny v parlamente nemajú spojencov, píše agentúry AP.

Ak sa koalícii vedenej Gabrovskim nepodarí zložiť novú vládu, prezident musí poveriť druhú najsilnejšiu stranu v parlamente, ktorou je reformistická strana Pokračujeme v zmene (PP) ďalšieho expremiéra Kirila Petkova.