Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Bulharský prezident vymenoval dočasnú vládu

Na archívnej snímke bulharský prezident Rumen Radev. Foto: TASR - Martin Baumann

Donevova dočasná vláda sa bude musieť rozhodnúť, či potvrdí dohodu o dodávke skvapalneného zemného plynu z USA, ktorú dosiahol Petkovov kabinet, alebo bude hľadať iné riešenie.

Sofia 2. augusta (TASR) - Bulharský prezident Rumen Radev vymenoval v utorok novú dočasnú vládu. Vyzval ju, aby Bulharsko počas vojny na Ukrajine udržala v bezpečí a tiež, aby bojovala s infláciou, ktorá je v tejto krajine najvyššia za ostatných 24 rokov, informuje agentúra Reuters.

Bulharsko 2. októbra čakajú predčasné parlamentné voľby; už štvrté za posledné dva roky. Takýto vývoj situácie nastal po júnovom páde vlády premiéra Kirila Petkova, ktorá bola pri moci len asi polroka.

"Riziko, že sa vojna (na Ukrajine) rozšíri aj na ďalšie územie, je reálne a vašou hlavnou prioritou musí byť zabrániť vtiahnutiu tejto krajiny do konfliktu," povedal Radev ministrom počas inauguračnej ceremónie. Za dôležitú úlohu označil aj "skrotenie narastajúcich cien" tovarov.

Dočasnú vládu povedie Galab Donev (55), bývalý prezidentský poradca v otázkach sociálnych vecí a minister práce. Jeho dočasný vládny kabinet čelí neistote v zásobovaní zemným plynom z Ruska v nadchádzajúcej zime. Reuters píše, že dočasná vláda by mohla zmierniť bulharský postoj k Rusku.

Petkovova vláda vyhostila v júli 70 diplomatov a zamestnancov ruského veľvyslanectva v Sofii, pretože ich identifikovali ako ľudí, ktorí pracovali proti záujmom Bulharska. Odmietla tiež Moskve platiť za plyn v rubľoch, čo zastavilo dodávky.

Donevova dočasná vláda sa bude musieť rozhodnúť, či potvrdí dohodu o dodávke skvapalneného zemného plynu z USA, ktorú dosiahol Petkovov kabinet, alebo bude hľadať iné riešenie.

Rezort diplomacie povedie v dočasnej vláde Nikolay Milkov, kariérny diplomat a veľvyslanec vo Francúzsku. Ministrom energetiky sa stal Rosen Hristov, podnikateľ v oblasti technológii. Rezort obrany pripadol prezidentskému poradcovi Dimitarovi Stoyanovi.

Podľa prieskumov verejnej mienky má bývalá Petkovova koalícia v októbrových voľbách malú šancu na získanie väčšiny, pričom narastajúcu podporu voličov zaznamenávajú nacionalistické a proruské strany.

Petkovova vláda stratila v júni parlamentnú väčšinu po odchode jednej zo štyroch koaličných strán, populistickej strany Je taký národ (ITN). Tri pokusy o zostavenie novej koalície zlyhali a prezident musel vyhlásiť predčasné voľby a vymenovať dočasný kabinet.