Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Zahraničie

Bundeswehr dostane 60 kusov transportných vrtuľníkov typu Chinook

Na archívnej snímke z 13. marca 2015 bojový vrtuľník Chinook letí nad Londýnom počas spomienkového ceremoniálu v londýnskej Katedrále sv. Pavla, kde si prítomní uctili pamiatku britských vojakov padlých v Afganistane. Foto: TASR/AP Photo

Podľa armádnych zdrojov majú vrtuľníky Chinook určité obmedzenia pre pristávanie na prašnom alebo piesočnatom povrchu. Stroje, ktoré dostane Bundeswehr, budú schopné tankovať palivo za letu.

Berlín 1. júna (TASR) - Nemecká armáda dostane dvojmotorové, stredne ťažké transportné vrtuľníky Boeing CH-47 Chinook v rámci dlho odkladanej akvizície za 5,3 miliardy dolárov. Informovala o tom v stredu agentúra DPA.

Podľa nemeckého ministerstva obrany pôjde o 60 kusov týchto strojov americkej výroby. Nemecká armáda (Bundeswehr) sa usilovala o ich nadobudnutie už mnoho rokov, ale jej úsilie bolo marené dlhými odkladmi zo strany dodávateľa.

Tieto vrtuľníky, vyrábané od roku 1962, sa využívajú na rýchlu prepravu vozidiel, materiálu a vojakov. Nemecký silový rezort si vybral verziu CH-47F, keďže ju používajú aj mnohí partneri Nemecka v Severoatlantickej aliancii.

Podľa armádnych zdrojov majú vrtuľníky Chinook určité obmedzenia pre pristávanie na prašnom alebo piesočnatom povrchu. Stroje, ktoré dostane Bundeswehr, budú schopné tankovať palivo za letu, aby zvládli presun na väčšie vzdialenosti.

Vrtuľníky Chinook s tandemovým usporiadaním dvoch nosných rotorov boli úspešne nasadené vo viacerých vojenských konfliktoch a špeciálnych operáciách. Využívajú sa však aj pri odstraňovaní následkov rôznych katastrof.