Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Zahraničie

Búrka Bonnie zosilnela na hurikán; v Strednej Amerike hlásia tri obete

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

V Salvádore si vyžiadala aj prinajmenšom jednu obeť, ktorou bola len 24-ročná žena. Zároveň je v tejto krajine nezvestný aj jeden muž, po ktorom pátrajú od nedeľného večera.

San Salvador 4. júla (TASR) - Tropická búrka Bonnie zosilnela v nedeľu na hurikán prvej kategórie a zamierila k Mexiku. Stalo sa tak po tom, ako sa prehnala cez Salvádor a Nikaraguu, kde si vyžiadala prinajmenšom tri životy. S odvolaním sa na údaje amerického Národného strediska pre hurikány (NHC) o tom v pondelok informovala agentúra AFP.

Ide v poradí už o tretí hurikán aktuálnej sezóny na mexickom pobreží. Sprevádza ho vietor s rýchlosťou 125 kilometrov za hodinu s ešte "vyššími nárazmi", uviedlo NHC. Oko hurikánu by malo aj v nadchádzajúcich dňoch zotrvať na juhu a juhozápade Mexika, kde sa očakávajú silné dažde.

Bonnie ešte ako tropická búrka napáchala pred svojím presunom k Mexiku značné škody v Salvádore aj Nikarague, kde vyvracala stromy a spôsobila záplavy.

V Salvádore si vyžiadala aj prinajmenšom jednu obeť, ktorou bola len 24-ročná žena. Zároveň je v tejto krajine nezvestný aj jeden muž, po ktorom pátrajú od nedeľného večera. V Nikarague zapríčinila Bonnie úmrtia najmenej dvoch mužov vo veku 38 a 40 rokov.

Pobrežie Salvádora, ako aj metropolitnú oblasť hlavného mesta San Salvador, zasiahli lejaky sprevádzané silným vetrom a na niektorých miestach aj krupobitím, uviedlo salvádorské ministerstvo životného prostredia. Salvádorský prezident Nayib Bukele oznámil, že v pondelok budú v krajine zatvorené všetky školy.