Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Zahraničie

Búrka Hans vyvolala v Nórsku zosuvy pôdy, stovky ľudí evakuovali

Zosuvy a nánosy bahna zo záplav zasiahli viaceré obytné budovy v meste Bagn in Valdres, na juhovýchode Nórska 8. augusta 2023. Foto: TASR/AP

Búrka Hans sužuje časti Škandinávie a Pobaltie už niekoľko dní.

Oslo 9. augusta (TASR) - V hornatej oblasti na juhu Nórska sa v noci vyskytli zosuvy pôdy, informovala v stredu nórska polícia s tým, že v regióne severne od metropoly Oslo evakuovali vyše 600 ľudí. TASR správu prevzala z agentúry AP.

"Situácia je stále nejasná a chaotická," uviedla polícia v južnom Nórsku.

Búrka Hans sužuje časti Škandinávie a Pobaltie už niekoľko dní. V jej dôsledku sa rozvodnili rieky, boli poškodené cesty a niekoľko ľudí utrpelo zranenia. V Nórsku a Švédsku odniesli rozvodnené rieky alebo morské prúdy chatrče a menšie či mobilné domy.

Výdatné dažde naďalej očakávajú na juhu Nórska i v strednom Švédsku. Nórske úrady varovali pred záplavami a zosuvmi pôdy a meteorologická služba vydala najvyšší stupeň výstrahy pred mimoriadne prudkými dažďami. "Je to veľmi vážna situácia, ktorá by mohla viesť k rozsiahlym následkom a škodám," uviedla meteorologická služba.

"Zažívame krízovú situáciu národných rozmerov," uviedla zástupkyňa nórskeho kraja Innlandet Aud Hoveová s tým, že hrozí, že sa záchranári nedostanú k ľudom, ktorí potrebujú pomoc.

Veľké časti druhého najväčšieho švédskeho prístavu v Göteborgu sú v súčasnosti pod vodou. Švédsky meteorologický a hydrologický úrad vydal aj na stredu výstrahy pre západné pobrežie krajiny a varoval pred zvýšenou hladinou riek spôsobenou prudkými dažďami.