Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Búrka na gréckom ostrove Euboia usmrtila troch ľudí

Ilustračná snímka. Foto: TASR

Búrka postihla najmä Politiku a viacero okolitých dedín, pričom prívalová voda zablokovala cesty a hasičom znemožnila, aby sa na niektoré zasiahnuté miesta vôbec dostali, uvádza AFP.

Atény 9. augusta (TASR) - Postarší pár a jedno osemmesačné dieťa prišli o život pri búrke, ktorá v noci na nedeľu zasiahla grécky ostrov Euboia (Evia) v Egejskom mori. Prívalové dažde spôsobili aj materiálne škody na domoch, zablokovali viaceré cesty a desiatky ľudí v dôsledku nich uviazli vo svojich domovoch či autách. S odvolaním sa na nedeľňajšie vyjadrenie miestnej polície a médií o tom informovali agentúry AP a AFP.

Seniorov veku 85 a 86 rokov objavili v nedeľu ráno v bezvedomí v ich zatopenom dome v dedine Politika ležiacej pri pobreží, zhruba 100 kilometrov severne od hlavného mesta Atény, píše AP. Po prevoze do nemocnice ich prehlásili za mŕtvych.

Dieťa bez známok života našli v rovnakej dedine - na prízemí iného bytu. Rodičia dieťaťa vyviazli bez ujmy. Podľa úradov nešlo o miestnych obyvateľov, ale rodinu, ktorá bola v dedine na dovolenke.

Silný dážď sa v oblasti spustil okolo polnoci zo soboty na nedeľu. Hasiči boli povolaní k vyše 50 požiarom spôsobeným bleskami. Zachraňovali tiež desiatky ľudí a mnohým ďalším pomáhali odstraňovať vodu, ktorá im zaplavila domy.

Búrka postihla najmä Politiku a viacero okolitých dedín, pričom prívalová voda zablokovala cesty a hasičom znemožnila, aby sa na niektoré zasiahnuté miesta vôbec dostali, uvádza AFP.

Na západe ostrova je nepriechodných množstvo ciest. Viacerí turisti uviazli v jednom z kempingov na ostrove. Podľa miestnych úradov sa rozvodnili dve rieky a na cesty sa dostalo bahno. Prízemia mnohých domov sú zatopené. V oblasti zasahuje približne 100 hasičov, dve helikoptéry a tiež príslušníci pobrežnej stráže.