Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Zahraničie

Pri útoku na kostol v Burkina Faso zahynulo najmenej 10 ľudí

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Rôzne zdroje hovoria, že si útok vyžiadal 10 až 14 obetí. Medzi zabitými je i pastor a viacero detí.

Ouagadougou 1. decembra (TASR) - Najmenej desať ľudí prišlo o život pri nedeľňajšom útoku na kostol v západoafrickom štáte Burkina Faso. Oznámila to agentúra AFP s odvolaním sa na miestne bezpečnostné zdroje.

Kto za útokom stojí, nebolo bezprostredne jasné. Podobné násilné akcie voči kresťanom z posledných rokov tam však mali na svedomí islamskí militanti.

Ozbrojenci v nedeľu napadli protestantský kostol v obci Hantoukoura na východe Burkiny Faso pri hraniciach s Nigerom. Rôzne zdroje hovoria, že si útok vyžiadal 10 až 14 obetí. Medzi zabitými je i pastor a viacero detí.

Do severných a neskôr aj ďalších oblastí Burkiny Faso začali od roku od roku 2015 prenikať džihádisti napojení na al-Káidu či Islamský štát. Pri ozbrojených útokoch, výbuchoch bômb a samovražedných atentátoch prišlo odvtedy o život už približne 600 ľudí.

Obyvateľstvo Burkiny Faso tvoria z dvoch tretín moslimovia a z jednej tretiny kresťania. Pred vzostupom džihádizmu bolo spolunažívanie oboch náboženských komunít v krajine pokojné.