Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Pri víkendových útokoch v Burkine Faso zahynulo asi 40 ľudí

Na archívnej snímke vojaci stoja pred vojenskou základňou v hlavnom meste Burkiny Faso Ouagadougou. Foto: TASR/AP

Bývalá francúzska kolónia Burkina Faso od roku 2015 zvádza boje s džihádistami napojenými na al-Káidu a Islamský štát, ktorí do jej severných regiónov začali prenikať z Mali a Nigeru.

Ouagadougou 16. mája (TASR) - Asi 40 ľudí zahynulo pri víkendových útokoch v Burkine Faso, ktoré zrejme vykonali džihádisti. Medzi obeťami bolo aj mnoho členov organizácie Dobrovoľníci na obranu vlasti (VDP), čo je tamojšia domobrana. V pondelok to uviedli nemenovaní predstavitelia bezpečnostných zložiek krajiny. TASR informuje na základe správy agentúry AFP.

Pri dvoch sobotných útokoch na severe krajiny zahynulo 25 ľudí vrátane 13 členov VDP, uviedol nemenovaný veliteľ domobrany.

V provincii Kompienga na juhovýchode krajiny prišlo v sobotu o život 15 civilistov pri útoku na ich konvoj, ktorý sprevádzali aj členovia VDP. Jeden z miestnych obyvateľov uviedol, že pri tomto útoku zahynuli traja členovia domobrany.

V sobotu večer ozbrojenci koordinovane zaútočili na políciu v meste Faramana neďaleko hraníc s Mali. Pri tomto útoku sa zranili dvaja ľudia, uviedol predstaviteľ bezpečnostných zložiek.

Bývalá francúzska kolónia Burkina Faso od roku 2015 zvádza boje s džihádistami napojenými na al-Káidu a Islamský štát, ktorí do jej severných regiónov začali prenikať z Mali a Nigeru. Ich útoky si vyžiadali už vyše 2000 obetí, zatiaľ čo zhruba dva milióny ľudí utiekli zo svojich domovov.