Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Zahraničie

Najmenej osemnásť mŕtvych po streľbe v centre metropoly Ouagadougou

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

K podobnému útoku došlo na tej istej ulici v januári 2016, keď cieľom boli Splendid Hotel a neďaleká reštaurácia Cappucino. K zodpovednosti zaň sa prihlásila al-Káida.

Ouagadougou 14. augusta (TASR/Teraz.sk) - Medzi najmenej 18 obeťami nedeľného útoku v Ouagadougou, hlavnom meste afrického štátu Burkina Faso, sú "najmä deti a ženy". Podľa agentúry AP to dnes uviedol minister komunikácie a hovorca vlády Burkiny Faso, Rémi Danguinou. Súčasne pripustil, že bilancia obetí môže vzrásť vzhľadom na to, že stav viacerých zranených je veľmi vážny.

Medzi 18 obeťami nedeľňajšieho útoku predpokladaných islamistov v Ouagadougou, hlavnom meste afrického štátu Burkina Faso, je osem cudzincov, informovala dnes agentúra AP s odvolaním sa na ministerstvo zahraničných vecí Burkiny Faso. Podľa rezortu sú medzi obeťami dvaja Kuvajťania a po jednom občanovi Kanady, Francúzska, Senegalu, Nigérie, Libanonu a Turecka. O život prišlo aj sedem miestnych občanov, tri zvyšné obete zatiaľ neidentifikovali. Podľa agentúry DPA zahynuli aj dvaja z útočníkov.


O život pri útoku prišiel aj najmenej jeden Francúz. Podľa spravodajskej stanice France Info to uviedla parížska prokuratúra s tým, že ide o 59-ročného muža. Prokuratúra v Paríži sa ujala vyšetrovania okolností jeho smrti pre podozrenie, že išlo o vraždu v spojitosti s teroristickým činom.

Podľa britskej rozhlasovej stanice BBC odvolávajúcej sa na vládu africkej krajiny pri útoku prišlo o život 20 ľudí a viacero ďalších bolo zranených.

Centrum mesta uzavrela armáda a americké veľvyslanectvo v Ouagadougou varovalo svojich občanov, aby sa tejto oblasti vyhýbalo. Aj niekoľko hodín po začiatku útoku bolo počuť prudké prestrelky, uviedol reportér agentúry AP, ktorý je na mieste činu. Podľa britskej spravodajskej stanice BBC môže ísť o útok jednej zo skupín napojených na al-Káidu, ktorú sú aktívne v regióne Sahelu.

Smrť svojho občana v útoku v Ouagadougou medzičasom potvrdilo dnes aj turecké ministerstvo zahraničných vecí. Ďalší Turek utrpel zranenia. Do bilancie obetí sú zahrnutí aj dvaja z páchateľov útoku. Presný počet útočníkov úrady v Burkine Faso však zatiaľ nepoznajú.

K zodpovednosti sa zatiaľ nikto neprihlásil, informovala AP s odvolaním sa na ministra pre komunikáciu Rémiho Dandjinoua. Francúzske ministerstvo zahraničných vecí označilo udalosti v Ouagadougou za "teroristický útok".

Prezident africkej republiky Roch Marc Christian Kaboré na svojej stránke na sieti Twitter útok z nedeľného večera ostro odsúdil a vyjadril nádej, že jeho ľud "túto skúšku prekoná" a bude terorizmu aj naďalej klásť "neochvejný odpor".



Francúzsky prezident Emmanuel Macron označil útok v Ouagadougou za teroristický a vyzdvihol mobilizáciu bezpečnostných zložiek v Burkine Faso a ich zásah proti útočníkom.

Macron vo vyhlásení pripomenul, že Francúzsko sa aj naďalej bude v regióne západnej Afriky angažovať v boji proti teroristickým skupinám a zasadí sa za urýchlenú realizáciu plánov týkajúcich sa jednotiek G5 v oblasti Sahelu.

Spoločnú jednotku-G5 Sahel (FC-G5S) vytvoria Burkina Faso, Čad, Mali, Mauritánia a Niger. Jednotka bude mať 5000 mužov, ktorých úlohou bude bojovať proti teroristickým skupinám a zločineckým organizáciám, ktoré operujú v púštnej oblasti Sahel na severe Afriky. Túto jednotku bude vojensky podporovať aj Francúzsko, ktoré sa v tejto oblasti vo vojenskej sfére už angažuje.

AP spresnila, že násilnosti v Ouagadougou vypukli v nedeľu okolo 21.00 h miestneho času a pokračovali až do dnešného skorého rána. Streľba trvala takmer sedem hodín. Zásah vládnych síl bol vyhlásený za skončený dnes o 8.45 h miestneho času.

Útok bol zameraný na dve lokality - Hotel Bravia a reštauráciu Aziz Istanbul, kam sa útočníci podľa francúzskeho denníka Le Figaro dopravili terénnym autom a okamžite spustili streľbu do ľudí večerajúcich na terase, následne budovu obsadili a prítomných hostí vzali ako rukojemníkov. Reštaurácia je vyhľadávaným miestom stretnutí cudzincov žijúcich v Ouagadougou.

K podobnému útoku došlo na tej istej ulici v januári 2016, keď cieľom boli Splendid Hotel a neďaleká reštaurácia Cappucino. K zodpovednosti zaň sa prihlásila al-Káida. Viac ako 170 ľudí zobrali za rukojemníkov a 30 zabili.

Burkina Faso susedí na severe s Mali, ktoré už dlho bojuje s džihádistami. Aj vďaka ich vplyvu a prienikom na svoje územie zažíva Mali od roku 2015 džihádistické útoky. Okrem toho v pohraničí na severe Burkiny Faso pôsobí islamský kazateľ Ibrahim Malam Dicko, ktorý sa zradikalizoval a vyzýva svojich stúpencov na útoky voči vládnym vojakom i civilistom. Ním vedenú organizáciu Ansarul Islam považuje vláda Burkiny Faso za teroristickú.