Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Burkina Faso vyhostila z krajiny korešpondentky francúzskych denníkov

Vojaci sa zhromažďujú pred Národným zhromaždením, Burkina Faso, 14. októbra. Foto: TASR/AP

Začiatkom decembra junta v Burkine Faso pozastavila vysielanie rozhlasovej stanice Radio France Internationale (RFI), ktorá patrí do tej istej mediálnej skupiny ako France 24.

Ouagadougou 2. apríla (TASR) - Vojenská junta v Burkine Faso vyhostila z tejto africkej krajiny dve korešpondentky francúzskych denníkov Le Monde a Liberation. V nedeľu o tom na svojej webstránke informoval Le Monde. TASR správu prevzala z agentúry AFP.

"Naša korešpondentka v Burkine Faso Sophie Douceová bola vyhostená z krajiny... rovnako ako jej kolegyňa Agns Faivreová z Liberation," napísal Le Monde. Tento krok burkinskej junty zároveň označil za "svojvoľný" a "neakceptovateľný".

Agentúra AFP pripomína, že vojenská junta v Burkine Faso v pondelok pozastavila vysielanie spravodajskej stanice France 24 po tom, čo televízia odvysielala rozhovor s vodcom severoafrickej odnože siete al-Káida (AQIM) abú Ubajdom Júsufom Annábím. Hovorca burkinskej junty uviedol, že France 24 sa poskytnutím vysielacieho priestoru šéfovi AQIM stala komunikačnou agentúrou teroristov a legitimizuje takto aj ich teroristické akcie a nenávistné prejavy.

Začiatkom decembra junta v Burkine Faso pozastavila vysielanie rozhlasovej stanice Radio France Internationale (RFI), ktorá patrí do tej istej mediálnej skupiny ako France 24.

RFI aj France 24 dočasne nevysielajú ani v susednom štáte Mali, ktorý je tiež riadený vojenskou juntou a podobne ako Burkina bojuje proti džihádistickým silám.

Obe spravodajské stanice majú v Mali pozastavené vysielanie po tom, ako zverejnili správy o porušovaní ľudských práv a násilnostiach voči civilistom zo strany strany príslušníkov malijskej armády.