Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Burkina Faso žiada Francúzsko o odsun vojakov

Francúzsky prezident Emmanuel Macron. Foto: TASR/AP

List burkinského ministerstva zahraničných vecí z minulej stredy ukončuje dohodu o umiestnení francúzskych vojakov v Burkine Faso z roku 2018 a stanovuje termín jedného mesiaca na ich odsun.

Paríž 23. januára (TASR) - Burkina Faso požiadala Francúzsko, aby do mesiaca stiahlo svojich vojakov zo západoafrickej krajiny. Vyplýva to z diplomatického listu zaslaného do Paríža, ktorý v nedeľu získala agentúra AFP.

Francúzsky prezident Emmanuel Macron v nedeľu povedal, že Paríž čaká na vysvetlenie od Burkiny Faso po tom, ako vojenský režim tejto krajiny podľa miestnych médií oznámil, že si želá odchod francúzskych vojakov v priebehu mesiaca.

Macron uviedol, že v súvislosti s týmito správami panuje "veľa nejasností", a vyzval vodcu junty Ibrahima Traorého na verejné vyjadrenie.

List burkinského ministerstva zahraničných vecí z minulej stredy ukončuje dohodu o umiestnení francúzskych vojakov v Burkine Faso z roku 2018 a stanovuje termín jedného mesiaca na ich odsun.

Kancelária francúzskeho prezidenta v reakcii na otázku o liste, ktorý AFP získala od burkinského diplomatického zdroja, napísala, že stále čaká na potvrdenie postoja Burkiny Faso na "najvyššej úrovni".

O burkinskej žiadosti informovala štátna tlačová agentúra v sobotu neskoro večer. Zdroj blízky vláde vtedy správu pre AFP potvrdil a spresnil, že rozhodnutie sa netýka prerušenia diplomatických vzťahov s Francúzskom, ale len dohôd o vojenskej spolupráci.

Francúzsko má v Burkine Faso 400 príslušníkov špeciálnych jednotiek v rámci boja proti džihádistickým vzbúrencom. Vzťahy oboch krajín sa v posledných mesiacoch zhoršili. Odkedy sa vlani v septembri chopil moci v Burkine Faso súčasný vojenský režim, v krajine sa konali demonštrácie za odchod francúzskeho veľvyslanca i vojakov.

Objavili sa pritom náznaky, že Burkina Faso sa podobne ako susedné Mali obracia k Rusku. Burkinský premiér Apollinaire Kyelem de Tembela tento mesiac vyhlásil, že Rusko je "rozumná voľba" a že s ním chcú posilňovať partnerstvo. Začiatkom decembra navštívil Moskvu.

Francúzsko sa obáva zopakovania roztržky s Mali, z ktorého stiahlo svoje vojenského jednotky minulý rok. Ak by francúzske sily odišli aj z Burkiny Faso, Paríž zjavne preferuje ich presun na juh susedného Nigeru, kde už má takmer 2000 vojakov, dodáva AFP.