Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Zahraničie

Butefliku pochovali v časti cintorína pre hrdinov boja za nezávislosť

Na archívnej snímke Abdal Azíz Buteflika. Foto: TASR/AP

Smrť bývalého alžírskeho prezidenta vyvolala v sobotu v Alžírsku len málo komentárov, a to tak v médiách, ako aj na ulici medzi ľuďmi.

Alžír 19. septembra (TASR) - Alžírske vedenie vyhlásilo od soboty trojdňový smútok za bývalým prezidentom Abdalom Azízom Buteflikom, ktorého 20-ročná vláda prešpikovaná korupciou sa skončila potupou, pretože jeho odchod z funkcie si občania vynútili mohutnými pouličnými protestmi, keď sa rozhodol uchádzať sa opäť o znovuzvolenie. Informovala o tom v sobotu agentúra AFP.

O smrti 84-ročného Butefliku informovala v noci na sobotu kancelária súčasného prezidenta Abdalmadžída Tabbúna, ktorá však neuviedla príčinu smrti ani žiadne ďalšie podrobnosti ohľadom exprezidentovej smrti.

Buteflika v roku 2013 utrpel mozgovú príhodu, ktorá ho veľmi oslabila. Obavy o jeho zdravotný stav, utajované pred alžírskou verejnosťou, prispeli k frustrácii verejnosti z jeho vlády. V krajine následne vypukli masové protesty, ktoré v roku 2019 viedli k jeho odchodu.

Buteflika na začiatku svojho politického života bojoval za oslobodenie spod koloniálnej nadvlády Francúzska, úspešne vyjednával s teroristom, známym pod menom Carlos Šakal, ktorý v roku 1975 uniesol a zajal delegátov summitu OPEC, a pomohol zmieriť alžírskych občanov po desaťročí občianskej vojny medzi radikálnymi moslimskými militantmi a alžírskymi bezpečnostnými silami.

Posledné roky Buteflikovho vládnutia však boli poznačené korupciou.

Súčasný prezident Tabbún získal hlasy voličov aj vďaka svojmu odhodlaniu vybudovať "nové Alžírsko" a bojovať proti korupcii, a to aj v rámci klanu Buteflika, pretože sa ukázalo, že blízky okruh úradníkov okolo exprezidenta a jeho príbuzných sa obohacoval na úkor štátu a údajne namiesto chorého prezidenta aj rozhodoval.

Na archívnej snímke
prezident Abdal Madžíd Tabbún.
Foto: TASR/AP


Právnik bývalého prezidenta Sálim Hadžútí uviedol, že Butefliku pochovali na cintoríne Alíja, pričom v časti, kde sú pochovaní mučeníci revolúcie za nezávislosť. AFP dodala, že voľba tohto miesta posledného odpočinku je prejavom osobitnej pocty.

Smrť bývalého alžírskeho prezidenta vyvolala v sobotu v Alžírsku len málo komentárov, a to tak v médiách, ako aj na ulici medzi ľuďmi - okrem určitej hmatateľnej nevôle vyvolanej jeho účinkovaním na politickej scéne.