Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Bývalá česká úradníčka mala náznaky, že za Farmou Čapí hnízdo je Babiš

Na archívnej snímke Andrej Babiš. Foto: TASR Jaroslav Novák

Na štvrtkové pojednávanie prišiel aj Andrej Babiš, ktorý pôvodne avizoval, že sa na súdnom konaní nebude do konca týždňa zúčastňovať.

Praha 15. septembra (TASR) - Bývalá úradníčka Regionálneho operačného programu a Ministerstva financií ČR Eva Filipová vo štvrtok na súde vypovedala, že už pred 15 rokmi mala náznaky informácií, že za projektom Farmy Čapí hnízdo by mohol byť Andrej Babiš. Informuje o tom spravodajkyňa TASR v Prahe na základe informácií stanice ČT24 a servera Seznam zprávy.

"Nejakým spôsobom sa ku mne tá informácia dostala. Pri najlepšom svedomí nedokážem povedať, kto to bol," povedala Filipová. Informácie podľa svojich slov odovzdala expertom, ktorí jej odporučili, aby sa riadila čestným vyhlásením.

Táto listina bola podľa vypovedajúcich úradníčok kľúčovým dokumentom, na základe ktorého sa žiadosť schvaľovala. Žiadateľ v ňom vyhlásil, že je malou alebo strednou firmou a má tak na danú európsku dotáciu nárok.

Podľa obžaloby je to jeden z bodov, v ktorom sú rozpory. V čestnom vyhlásení boli podľa nej nepravdivé informácie, pretože farma sa len naoko tvárila ako malý alebo stredný podnik, ale v skutočnosti podliehala holdingu Agrofert.

Vypočúvaní úradníci uviedli, že v tom čase nemali nástroje na to, aby mohli rozkrývať pravú vlastnícku štruktúru žiadateľov. Babiš v reakcii na to povedal, že žiadosť prešla riadnym schvaľovacím procesom, schválil ju Regionálny operačný program aj Stredočeský kraj. Nie je preto podľa neho dôvod na preverovanie možného spáchania trestného činu.

V závere pojednávania si slovo vzala obžalovaná Jana Nagyová. Súdu sa snažila vysvetliť, že v roku 2007 nebolo možné zistiť, že by v žiadosti o dotáciu urobila chybu. "To, že by mohol byť s dotáciou nejaký problém, mi došlo až po prečítaní obvinenia niekedy v roku 2017. To bolo prvýkrát, čo som sa zarazila a povedala si - a jejda," vysvetľovala sudcovi Nagyová.

Na štvrtkové pojednávanie prišiel aj Andrej Babiš, ktorý pôvodne avizoval, že sa na súdnom konaní nebude do konca týždňa zúčastňovať. Novinárom povedal, že sa mu zmenil program. Na výsluchu svojho syna Andreja Babiša mladšieho, ktorý je naplánovaný na piatok, sa nezúčastní.