Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 5. máj 2024Meniny má Lesia a Lesana
< sekcia Zahraničie

Bývalá novozélandská premiérka Ardernová bude pôsobiť na Harvarde

Bývalá novozélandská premiérka Jacinda Ardernová, archívna snímka. Foto: TASR/AP

Štyridsaťdvaročná labouristická politička Ardernová stála na čele novozélandskej vlády od októbra 2017 do 25. januára 2023.

Wellington 26. apríla (TASR) - Bývalá premiérka Nového Zélandu v stredu oznámila, že od jesene bude pôsobiť na prestížnej Harvardovej univerzite v americkom štáte Massachusetts. Podľa vlastných slov tam bude "prednášať, vyučovať a študovať", informovala televízia CNN.

Štyridsaťdvaročná labouristická politička Ardernová stála na čele novozélandskej vlády od októbra 2017 do 25. januára 2023. Svoje rozhodnutie odísť z funkcie nečakane oznámila len niekoľko dní vopred s vysvetlením, že už nemá energiu na ďalšie pôsobenie v politike.

V stredu oznámila, že dočasne odchádza do akademického prostredia a strávi jeden semester ako účastníčka vedeckých štipendijných programov Harvardovej univerzity.

"Je to pre mňa obrovská česť, že som dostala pozvanie na Harvardovu univerzitu," napísala Ardernová na Instagrame s tým, že by mala pôsobiť na fakulte Harvard Kennedy School (HKS) v rámci štipendijných programov určených pre svetových a verejných lídrov.

Okrem toho sa zapojí aj do študijného programu zameraného na výzvy spojené s rozvojom umelej inteligencie a prejavov násilného extrémizmu v on-line prostredí.

V roku 2017 sa Ardernová vo veku 37 stala rokov vôbec najmladšou premiérkou na svete. Bola zároveň druhou ženou v novodobých svetových dejinách, čo sa počas zastávania premiérskej funkcie stala matkou - v júni 2018 sa jej narodila dcéra Neve.

Počas piatich rokoch vo funkcii previedla Nový Zéland cez pandémiu koronavírusu, prírodné katastrofy aj najhorší teroristický útok v dejinách svojej krajiny, keď ozbrojený extrémista zabil vyše 50 ľudí v mešitách v novozélandskom meste Christchurch.

Po odchode z politiky sa Ardernová venuje boju proti extrémizmu na internete a environmentálnym otázkam.